2012. október 19., péntek

Szentiváni Újság októberi szám

Megjelent a Szentiváni Újság októberi száma, egy kis ízelítő a tartalomból:
 
 
Országosan ötödikként, Pest megyében pedig negyedikként járási hivatal létrehozataláról szóló megállapodást írtak alá Pilisvörösvárott, s az eseményről beszámol a Szentiváni Újság is. A döntés értelmében a tavaly átadott Városi Ügyfélszolgálat és az okmányiroda épülete állami kézbe kerül, s a járási szintű lakossági ügyintézést fogja szolgálni. Tarnai Richárd kormánymegbízott megállapodást írt alá Solymár polgármesterével is, eszerint a településen járási kirendeltség lesz. Mindkét lépés a lakosok érdekeit szolgálja, hiszen így a hivatalos ügyek java részét ezután is a lakhelyükhöz közel intézhetik, sőt 2014-től olyan ügyek intézése is ide kerül, amik miatt ma még más településekre kell utazgatni.
 
 
A Szentiváni Újság is beszámol arról a pilisvörösvári konferenciáról, melynek fő célja az volt, hogy elemezze a magyarországi német nemzetiség jelenlegi helyzetét, különös tekintettel nyelvhasználatának és hagyományápolásának mai gyakorlatára és lehetőségeire. A lap összefoglalójában felidézi az egyes előadások legfontosabb elemeit, továbbá részletesen ismerteti a szentiváni német nemzetiségi önkormányzat elnökének, dr. Mirk Máriának az előadását, a nemzetiségi önkormányzat által szervezett, nagy sikerű nemzetiségi gyerektáborok működéséről.
Pilisszentiván iskolatörténetéből jó néhány jelentős hatású, népszerű tanárt és tanítót lehet felsorolni, de nem sokan voltak köztük olyanok, akik az első szárnypróbálgatásuktól a nyugdíjazásukig, több mint 35 éven át, végig a község iskolájában tanítottak volna. E kivételes tanítók egyike Chladek Mária, aki szeptember 21-én vehette át gyémántoklevelét a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán, 60 éves diplomázása emlékére. A tanítónő, aki egyébként jövőre ünnepli 80 éves születésnapját, az évfordulós esemény alkalmával idézte fel életútja fontosabb állomásait a Szentiváni Újság számára.

Kettős évfordulót ünnepelhetnek ezekben a napokban Pilisszentiván közintézményei: néhány hete lett volna száz esztendős a kereken harminc évvel ezelőtt elhunyt Kovács József, aki a második világháború után csaknem harminc éven keresztül szolgálta közalkalmazottként, illetve köztisztviselőként – előbb mint tanító, majd mint a község napi ügyeiért felelős vb-titkár és anyakönyvvezető – a település lakóit. A Szentiváni Újság írása a ma élő családtagok segítségével eleveníti fel Jóska bácsi életének főbb állomásait.
 
Érdekes előadássorozat indult szeptember közepén a Pilisszentiváni Kulturális Közalapítvány szervezésében, ebben Takaró Mihály irodalomtörténész tart érdekfeszítő ismertetőket egy-egy, a köztudatból „száműzött”, jelentős magyar író életéről. Az első, Wass Albertről szóló estet követően a második – október 11-i – előadás témája Herczeg Ferenc volt, az az író, akit kortársai a legnagyobbak között tartottak számon, és egyik művéért irodalmi Nobel-díjra is jelöltek; a második világháborút követően azonban gyakorlatilag feledés lett a sorsa. A Szentiváni Újság beszámolójában igyekszik felvillantani az író életének azokat a momentumait, amelyek oda vezethettek, hogy az utókor szinte teljes értékvesztésre ítélhette.

Ezekről és még sok minden másról is olvashatnak a Szentiváni Újság októberi számában.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás