2012. október 16., kedd

Könyvajánló - Pilisvörösvár története és néprajza

Úgy gondolom, minden környékbeli sváb (nem csak vörösvári) család polcán ott a helye ennek a könyvnek, hiszen rendkívül érdekes és átfogó képet ad a régi szokásokról, hagyományainkról és Vörösvár életéről.
Köszönjük Fogarasy-Fetter Mihálynak, hogy ilyen örökséget hagyott ránk!

 
 
 
"Álltam a temető mögötti dombon, a hajdani „római út"-on és nagyon-nagyon boldog érzés fogott el a szívet melengető környezet láttán. Csodálatosan zöld volt minden. Északra a Pilis nyúlt az ég felé, tőle kelet felé a Hosszú-hegy, a Ziribár, a Garancs, kissé arrább a Kevélyek vonták meg a Pilis-völgye északi határát, s messze délkelet felé érezni lehetett Budapest lüktetését. Délen a Zsíros-hegy és a Nagy-szénás, nyugatra pedig a Kálvária, az Őrhegy és távolabb a Zajnát-hegyek koszorúzták ezt a csodálatos tájat.
Valamikor erre vonultak a római légiók Brigetio felé, a rá sok száz év múlva Kurszán honfoglaló seregei járták ugyanezt az utat. A tatár hordák is erre száguldottak, hogy felgyújtsák a pilisi apátság kolostorát, s végül a török is itt épített végvári feladattal palánkvárat, hogy a nyugatról érkező támadások ellen védje Budát.
És vajon az én ősöm, Christian Vötter, aki a schwarzwaldi Schramberg községből érkezett Magyarországra, mit érezhetett, mikor körülnézett e tájon és belevágta ásóját a földbe? Érzett-e felelősséget a családjáért és jövőjükért Christian Vötter? Hol aludtak és mit ettek az első esztendőben? És vajon hány álmatlan éjszakája lehetett, mint családapának a gondok és nehézségek idején?
Ezekre a történelmi pillanatokra és Christian Vötter gondjaira gondoltam, mikor szemem és lelkem a táj szépségein pihent és gyönyörködött. És a lelkemben és szívemben kelt érzések nyomán határoztam el, hogy megkeresem e táj múltját és átadom mindazoknak, akik lélekben fiatalok tudtak maradni és akik szívesen hallgatják ennek a tájnak, s ennek a népnek múltját és emlékeit."
 
 
A könyv a Művészetek Házában és a vörösvári Könyvesboltban kapható.
Az 1994-ben megjelent német nyelvű változat (Die Geschichte und Volkskunde der Gemeinde Pilisvörösvár/Werischwar) sajnos már nem kapható.

1 megjegyzés:

  1. A könyv néhány oldala online is megtalálható itt:
    http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/magyarorszagi_kisebbsegek/nemetek/pilisvorosvar_tortenete/pages/pten_00_kiado.htm

    VálaszTörlés

Kattintás