2015. szeptember 2., szerda

Új, korszerű tankönyv jelent meg a magyarországi németek történetéről


„A magyarországi németek megérdemlik, hogy a saját nézőpontjukból vizsgálják, értelmezzék, elemezzék és értékeljék őket”

Egy házassági szerződés, amelyet 1785-ben Baranyában élő két fiatal német nemzetiségi házasulandó kötött; két nővér levele 1795-ből, amelyet 20 évnyi magyarországi tartózkodás után a Németországban hagyott családtagjaiknak írtak: tucatnyi érdekes írásos forrás, számos térkép és statisztika illusztrálja Rutsch Nóra és Gerhard Seewann nemrég megjelent német nyelvű tankönyvét, amelynek címe: A magyarországi németek története a 9-12. osztályos tanulók számára. A látványos, modern, jól összefoglalt, és a német nemzetiségi oktatásban már nagyon hiányolt könyv áttekintést ad a magyarországi németek történetéről. A tanórákon való használata mellett méltán kaphat helyet német nemzetiségi családok könyvespolcán is, emellett pedig közkincsként az interneten, a www.udgeschichte.hu oldalon is elérhető.

Bauernhaus in Schaumar


Már javában zajlanak a munkálatok a hamarosan megnyitó solymári Tájházban, Hartmann Hellebrandt Hilda vezetésével. 

Aki nem szeretne lemaradni az eseményekről. a Bauernhaus Solymár új honlapján tájékozódhat a ház történetéről, programokról, az épp folyó munkálatokról:





Kattintás