2015. január 5., hétfő

Saaschlochtn frie in Werischwar / Disznóölés anno, Pilisvörösváron


Írta: Zsámboki Szabolcs

A fotó Fogarasy-Fetter Mihály gyűjtése

A disznóölés mindig a téli időszakban történt, azonban időben fel kellett rá készülni. Egészen tavaszig visszanyúlhatunk, mivel már ekkor el kellett gondolkodni, hogy hány malacra van szükség, mennyinek van hely és leginkább, hogy hány feldolgozott disznóra lesz szüksége a családnak a következő vágásig. Volt, aki saját kocát tartott, hogy rendszeres malac-ellátmánya legyen, de akadt, aki rokonoktól vagy esetleg piacon szerezte be a felnevelni kívánt malacot [Spéifaal]. Aki malacot akart nevelni, annak gondoskodnia kellett megfelelő mennyiségű takarmányról az állatok számára. Persze emellett a család konyhájából kikerülő (kis mennyiségű) ételmaradékot is megkapták. Az ételek készítése során keletkező tisztítási és egyéb konyhai hulladék is az állatokhoz került. 

Kattintás