2013. január 11., péntek

Emléknap lett január 19.


Tavaly decemberben az Országgyűlés 333 igen szavazattal, 7 tartózkodás mellett január 19-ét a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjává nyilvánította. 
1946-ban ugyanis ezen a napon kezdődött a kitelepítés, január 19-én indult el az első vagon Budaörsről, ezzel vette kezdetét a magyarországi svábok kitelepítése. A parlament a határozat szerint „tisztelettel adózik mindazok előtt, akik a megaláztatások, elhurcolások áldozatai voltak”.


(kép forrása: Vörösvári Újság)

2013. január 10., csütörtök

Vörösvári Újság decemberi szám


Miről olvashatunk a Vörösvári Újság decemberi számában?



Müller Márta német nyelvű interjút készített Manherz Károly professzorral, aki mesél családjáról, gyermekkoráról, a vallás fontosságáról és a német nyelvhez fűződő kapcsolatáról. Megtudhatjuk, hogyan jutott arra a döntésre, hogy germanisztikát tanuljon, hogyan jött létre a Német Nemzetiségi Kutatóközpont, és azt is, mit üzen a fiatal generációnak.



Bogár Erika és Kerekes Gábor képes beszámolóját olvashatjuk a 2012. november 25-én megrendezett nagy sikerű Nemzetiségi Délutánról.



Az idén is nagy sikert aratott sütiversenyről közöl beszámolót a lap, a két győztes sütemény receptjével kiegészítve. A verseny apropóján készült interjú Marlok Andreával, akinek diplomamunkája témájául  a vörösvári hagyományos sváb süteményeket választotta.



Természetesen ezeken kívül is sok érdekes téma, interjú található a decemberi számban, többek között interjú Gromon Istvánnal, beszámoló a november 29-i önkormányzati ülésről és a gerstetteni látogatásról, valamint bemutatkozik a Schwabenkraft zenekar. Informatív cikket olvashatunk a vasúti csomópont építéséről tartott lakossági fórumról, a hátlapon pedig az adventi időszak eseményeiről készült fotóriport kapott helyet.
Ennek a számnak az érdekessége, hogy közepén kiemelhető 2013-as falinaptár kapott helyet, mely a Német Nemzetiségi Önkormányzat főbb programjait tartalmazza.

2013. január 8., kedd

Sváb Fórum Solymáron

 
Elérhető a Solymári Sváb Fórum első részének összefoglalója. A pdf formátumú dokumentum a helyszínen készült jegyzőkönyv felhasználásával részletesen beszámol a fórumon elhangzottakról.

A fórum 2012. november 25-én zajlott, előzetes regisztrálással bejelentkezett hallgatóság részvételével. A fórum célja, hogy az alapvetően jól működő nemzetiségi kultúra alappilléreit még hatékonyabbá tegye a párbeszéd által.

A pozitív javaslatok mellett egyfajta helyzetértékelésnek is felfogható fórum öt témát jelölt ki megvitatandónak, melyek egyben a sváb kultúrkörnyezet alappilléreit alkotják. A nemzetiség helyzete az óvódában, az iskolában, az NNÖ tevékenysége, a nemzetiség civil mozgástere, valamint az élő és aktív hagyományok helyzetképe világi és egyházi szinten.

A fórum második részére várhatóan 2013. első negyedévében kerül majd sor. A regisztrált fórumozók erről e-mailon is értesítést kapnak, illetve a szepsolymar.hu honlapon nyílvánosan is lehet tájékozódni. A szervezők a fórumra továbbra is várják a regisztrációkat, a már ismert elérhetőségeken: heimatverein.solymar@gmail.com. Ugyanezen e-mailcímre várják észrevételeiket, témajavaslataikat is a fórum következő részének szervezése kapcsán.
 

Omlós hájas kifli


A Vörösvári Újság által szervezett sütiverseny sváb kategóriájának győztese Manhertz Józsefné omlós hájas kiflije lett. Íme a recept:

Hozzávalók.
50 dkg liszt
30 dkg háj (vagy zsír) + ráma
1 tejföl
4 tojássárgája
pici só
Töltelék: dió, lekvár vagy mák

Elkészítése:
A lisztet a szobahőmérsékletű hájjal vagy zsírral összemorzsoljuk. Beletesszük a sót, tejfölt, tojássárgáját. Jól összedolgozzuk, és 5 lapot készítünk, mindegyiket megkenjük vékonyan Rámával. Egymásra tesszük a lapokat és összetekerjük, mint a bejglit. Hűtőbe (vagy hideg kamrába) tesszük egy éjszakára. Másnap vékonyra (2 mm) nyújtjuk, háromszögformákat vágunk a tésztából, megtöltjük a lekvárral és feltekerjük kifli formájúra. Tepsiben 180 fokon világossárgára sütjük. A végén vaníliás cukorba hempergetjük.

Jó étvágyat hozzá!



(Vörösvári Újság, decemberi szám)

Solymári Magazin januári szám


Megjelent a Solymári Magazin januári száma,kis ízelítő a tartalomból:


Igen aktív volt Solymáron 2012-ben a német nemzetiség civil élete, hiszen amellett, hogy a nemzetiségi önkormányzat is számos programot szervezett, és ez évben zajlott a nyolcadik német nemzetiségi gyermektánc-fesztivál, több alulról jövő kezdeményezés is valóra vált ebben az időszakban. Ezek egyike volt a több fordulósra tervezett solymári Sváb Fórum, melynek első alkalma az óév utolsó heteiben zajlott. A fórum célja a szervezők szándéka szerint az volt, hogy segítse az együttműködést a nemzetiségi kultúra egyébként jól működő „alappillérei” között, így az első rendezvényen arról esett szó, hogyan tudná még jobban szolgálni a solymári svábság érdekeit a nemzetiségi óvoda, az általános iskola és a nemzetiségi önkormányzat. A Solymári Magazin januári lapszámában részletesen olvashatnak a fórumon elhangzottakról.


A Sváb Fórum első összejövetelével szinte egyazon napon, november 28-án ünnepelhette fennállása huszadik évfordulóját Solymár első jogi személyiséggel is bíró helytörténeti szervezete, az 1970-ben alakult Helytörténeti Társaság által 1992-ben létrehozott Helytörténeti Alapítvány. Az Alapítványnak elévülhetetlen érdemei voltak az elmúlt két évtizedben a község helytörténeti és nemzetiségi kiadványainak megjelentetésében, de nélkülük nem készülhetett volna el az a szoborpár sem, amely mára szinte Solymár jelképévé nőtte ki magát, a katolikus templom előtti téren. Az érdeklődők részletekbe menően is megismerkedhetnek az alapítvány eddigi tevékenységével, a Solymári Magazin januári számából.



Nagy részvét mellett búcsúztatták el családtagjai, volt kollégái, tanítványai és ismerősei a 92. életévében elhunyt Friedrich Ignácné Reményi Margitot, Solymár Manci nénijét, december 8-án. A rubindiplomás pedagógus temetéséről annak idején, rövid hírben blogunk is hírt adott ( Búcsú a solymári hagyományőrzés nagy alakjától ), de a Solymári Magazin januári lapszámában hosszabb beszámoló is olvasható a búcsúztatásról. A lap felidézte a temetést celebráló korábbi solymári plébános, Illéssy Mátyás, valamint a búcsúbeszédeket mondó egykori tanítványok és kollégák búcsúztató gondolatait is, melyekből az elhunyt saját szavai is visszaköszönnek: „ha rám gondoltok, mosolyogjatok, mert én már Istennél vagyok”.


Mindezek mellett olvashatnak még a Solymári Magazinban a szokatlanul visszafogott érdeklődés mellett zajlott solymári közmeghallgatásról – ahol azért az alacsony létszám dacára is komoly viták alakultak ki a solymári főtér új parkolási rendjéről –, megismerhetik az olvasók Sós Ágnest, Solymár Balázs Béla-díjas dokumentumfilm-rendezőjét, megtudhatják, miért búcsúzik településtől egyszerre két kórus karnagya, és kiderül az is, miért volt tüntetés december első csütörtökén a solymári faluközpontban.


Kattintás