2013. január 8., kedd

Solymári Magazin januári szám


Megjelent a Solymári Magazin januári száma,kis ízelítő a tartalomból:


Igen aktív volt Solymáron 2012-ben a német nemzetiség civil élete, hiszen amellett, hogy a nemzetiségi önkormányzat is számos programot szervezett, és ez évben zajlott a nyolcadik német nemzetiségi gyermektánc-fesztivál, több alulról jövő kezdeményezés is valóra vált ebben az időszakban. Ezek egyike volt a több fordulósra tervezett solymári Sváb Fórum, melynek első alkalma az óév utolsó heteiben zajlott. A fórum célja a szervezők szándéka szerint az volt, hogy segítse az együttműködést a nemzetiségi kultúra egyébként jól működő „alappillérei” között, így az első rendezvényen arról esett szó, hogyan tudná még jobban szolgálni a solymári svábság érdekeit a nemzetiségi óvoda, az általános iskola és a nemzetiségi önkormányzat. A Solymári Magazin januári lapszámában részletesen olvashatnak a fórumon elhangzottakról.


A Sváb Fórum első összejövetelével szinte egyazon napon, november 28-án ünnepelhette fennállása huszadik évfordulóját Solymár első jogi személyiséggel is bíró helytörténeti szervezete, az 1970-ben alakult Helytörténeti Társaság által 1992-ben létrehozott Helytörténeti Alapítvány. Az Alapítványnak elévülhetetlen érdemei voltak az elmúlt két évtizedben a község helytörténeti és nemzetiségi kiadványainak megjelentetésében, de nélkülük nem készülhetett volna el az a szoborpár sem, amely mára szinte Solymár jelképévé nőtte ki magát, a katolikus templom előtti téren. Az érdeklődők részletekbe menően is megismerkedhetnek az alapítvány eddigi tevékenységével, a Solymári Magazin januári számából.



Nagy részvét mellett búcsúztatták el családtagjai, volt kollégái, tanítványai és ismerősei a 92. életévében elhunyt Friedrich Ignácné Reményi Margitot, Solymár Manci nénijét, december 8-án. A rubindiplomás pedagógus temetéséről annak idején, rövid hírben blogunk is hírt adott ( Búcsú a solymári hagyományőrzés nagy alakjától ), de a Solymári Magazin januári lapszámában hosszabb beszámoló is olvasható a búcsúztatásról. A lap felidézte a temetést celebráló korábbi solymári plébános, Illéssy Mátyás, valamint a búcsúbeszédeket mondó egykori tanítványok és kollégák búcsúztató gondolatait is, melyekből az elhunyt saját szavai is visszaköszönnek: „ha rám gondoltok, mosolyogjatok, mert én már Istennél vagyok”.


Mindezek mellett olvashatnak még a Solymári Magazinban a szokatlanul visszafogott érdeklődés mellett zajlott solymári közmeghallgatásról – ahol azért az alacsony létszám dacára is komoly viták alakultak ki a solymári főtér új parkolási rendjéről –, megismerhetik az olvasók Sós Ágnest, Solymár Balázs Béla-díjas dokumentumfilm-rendezőjét, megtudhatják, miért búcsúzik településtől egyszerre két kórus karnagya, és kiderül az is, miért volt tüntetés december első csütörtökén a solymári faluközpontban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás