2012. október 17., szerda

Sváb húzott rétes - ahogy a Dédi csinálja



Egy kedves barátnőm küldte receptet, az alábbi levél kíséretében:

"Stéhli Bence és Máté dédimamájukkal készített sváb húzott rétesének receptjét szeretettel osztjuk meg a Kedves Olvasókkal.

Íme a recept:

A tésztához:

400 g búzaliszt
1 db tojás
30 g sertészsír
250 ml langyos víz
4 csepp ecet
1 apró csipet só

A tészta kenéséhez:
200 g sertészsír

A töltelék:
170 g porcukor
170 g darált mák
1300 g magozott meggy

vagy:
1200 g kockára vágott alma
170 g zsemlemorzsa
fahéj

vagy:
1 kb túró
mazsola
zsemlemorzsa

A tészta hozzávalóit hólyagosra dagasztjuk.
Ha kész a tészta, a szélek behajtogatásával kigömbölyítjük egy enyhén lisztes asztalon, hogy cipócska formája legyen.
Ezután körbe olajozzuk a tésztát olvasztott sertészsírral, és felfordított lábossal lefedjük.
Egy száraz, enyhén lisztezett textilt teszünk az asztalra, erre helyezzük a tésztát pihentetés után. Felületét alul-felül szárazra lisztezzük, majd kezünkkel bentről kifelé haladva, a tészta alá nyúlva kihúzzuk azt, kb. 155x45 cm-s négyzetté.
A kihúzott tésztát vékonyan, de alaposan olvasztott sertészsírral meglocsoljuk. A töltelékkel mindenhol meghintjük.
A textil segítségével feltekerjük a rétest.
Először 5-7 percig magas lángon (kb. 200-210 fok) sütjük, majd visszavesszük kb. 140 fokra a hőmérsékletet, és még 15-20 percig sütjük.



Köszönjük a receptet Stéhliné Szilágyi Ildikónak!
Spigi dédi rétesét sosem feledjük!
!


1 megjegyzés:

  1. Megsütöttem ma a rétest, és bár az elején nagyon fura állaga van a tésztának, mert nagyon lágy, majdhogynem galuska lágy, de a végén egy kis lisztezéssel nagyon könnyen lehetett húzni, vékonyítani. A sütés volt nekem fura és nem is lett kész a leírt időben, nagyon alacsonynak tűnik a 140 fok (miután megpirult a teteje nagy lángon), sokkal tovább sütöttem végül, de így meg kiszáradt egy picit. Összességében viszont nagyon finom. Csináltam diós-almás-morzsás-mazsolás-tejfölöst és meggyes-morzsást.

    VálaszTörlés

Kattintás