Pilisszentiváni Fúvószenekar

A Pilisszentiváni Fúvószenekar története
Pilisszentivánon a századfordulót követően kezdett kialakulni, fejlődni a fúvószene. Kezdetben két zenekar működött, ezek a fő szólamvezetők, karmesterek neveit viselték, pl. Ziegler zenekar, Osztheimer zenekar. Később egy újabb zenekar, egy úgynevezett Levente-zenekar is alakult, ez főleg fiatalabb tehetséges zenészekből verbuválódott.

A háború kitörésével a működő zenekarok szinte teljesen megszűntek, mivel egyre több zenésznek kellett katonának mennie. A II. világháború után a katonaságból, fogságból és külföldről hazatért zenészek ismét összeálltak. Így lett a környéken a Metzger zenekar, amely 1958-ig működött.
Ugyanebben az évben a pilisszentiváni szénbánya vezetése a bányánál dolgozó zenészekből megalakította a "Pilisi Szénbánya" fúvószenekart. A zenészek Pilisszentivániak és Pilisvörösváriak voltak. A Bánya Zenekar 1969-ben megszűnt. Ezután helybeli zenészekből továbbra is működött a zenekar.
Sajnos a régi rendszerben a zenekarnak szereplési lehetősége jelentősen csökkent, így létszámilag erősen megfogyatkozott, majd meg is szűnt.
A pilisszentiváni közösség igénye mindvégig megvolt egy helyi fúvószenekar működtetésére. Ezt mutatja az is, hogy az 1995-ben Brandhuber János, illetve 2000-ben Sebestyén János vezetésével újabb és újabb tagokkal, zenei repertoárral állítódott fel a helyi fúvószenekar.
Ám ezek a zenekarok sajnos az idősebb korosztály visszavonulásával, illetve megfelelő létszámú utánpótlás hiányában mindkét esetben megszűnni kényszerültek.


2007-ben a helyi képviselőtestület teljes körű támogatástól vezérelve Marlok Gyula és néhány helyi aktív zenészpalánta áldozatos munkájával sikerült a 25 fős környékbeli zenésszel feléleszteni az alvó vállalkozást, a Pilisszentiváni Fúvószenekar újjá alakítását.
Sikerült elegendő jól képzett fiatal, illetve tapasztalatában megbecsülendő idősebb zenészt összeverbuválni, hogy a működés sikeressége hosszútávon biztosítottnak látszódjék.
Új zenekar révén, a kialakítani kívánt repertoár gerincét a helyi fúvószenekari hagyományoknak megfelelően indulók, polkák, keringők képviselik, különös figyelmet szentelve a régóta padláson porosodó zenekari anyagok feldolgozásának.
 
A zenekar vezetője: Spanberger Zsolt.
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás