2016. június 2., csütörtök

Rosmarin


Másodszor kerül bemutatásra a Kompanei új darabja, a Rosmarin- ezúttal a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központban. Szeretettel várunk mindenkit!


 


Néhányan már a II. világháború alatt is sejtették, hogy a náci Németország esetleges veresége a Magyarországon élő svábok számára rettenetes következményekkel járhat. Éppen ezért jó néhány solymári sváb a magyart jelölte meg anyanyelveként az 1941-es népszámláláskor.
Amikor 1946-ban nyilvánosságra hozták a kitelepítésre kerülők retteget listáját, egyesek nem élték túl ezt a sokkot. Akik eredménytelenül harcoltak azért, hogy töröljék a nevüket a listáról, azokat bevagonirozták. Induláskor még azt sem lehetett tudni, hogy Németországba vagy Szibériába hurcolják-e őket. A háború sújtotta Németországba megérkezve azt kellett tapasztalniuk a kitelepítetteknek, hogy az ínség itt még nagyobb volt, mint a hazájukban. Miközben éhbérért dolgoztak és nyelvi nehézségekkel küszködtek, lassanként csak beilleszkedtek az új környezetbe. Bár az évek múlásával anyagilag megerősödtek, mégis töretlen maradt lelki összefonódásuk a magyar hazával.
A rozmaring emberemlékezet óta a svábok kedvenc növénye. Minden házban akadt egy cserép rozmaring, és születéskor, házasságkötések alkalmával vagy a halotti tornál elengedhetetlen kellék volt egy rozmaringág.. A rozmaring szerencsét hoz, a rozmaring elkergeti a rosszat, a rozmaring a szerelem és a hűség jelképe. A kitelepítés olykor szomorú, olykor vidám jeleneteit a rozmaring ezen sokrétűsége köti össze.
--------------------------------------

Bereits während des zweiten Weltkrieges haben manche Leute geahnt, dass ein Scheitern Nazi-Deutschlands schlimme Folgen für die in Ungarn lebenden Schwaben haben könnte. So haben sich nicht wenige schaumarer Schwaben bei der Volkszählung 1941 mit Muttersprache ungarisch erklärt. Als in 1946 die befürchteten „Listen“ mit den Namen der Auszusiedelnden veröffentlicht wurden, haben einige den Schock nicht überlebt. Wer erfolglos um die Streichung seines Namens von der Liste gekämpft hat, wurde einwaggoniert. Es war vorerst unklar, ob die Reise nach Deutschland oder Sibirien geht. Im nachkriegs-Deutschland angekommen mussten die Ausgesiedelten feststellen, dass der Not hier noch größer war als in ihrem Heimat. Für Hungerlohn arbeitend, mit sprachlichen Schwierigkeiten kämpfend konnten sie sich nur langsam an die neuen Gegebenheiten anpassen. Und auch Jahre später, wenn es materiell schon besser ging, war die seelische Bindung an die ungarische Heimat ungebrochen.

Der Rosmarin war schon immer die Lieblingspflanze der Schwaben. In jedem Haus gab es einen Topf mit Rosmarin, und bei Geburt, Eheschließung oder Begräbnis musste immer ein Rosmarinzweig dabei sein. Rosmarin bringt Glück, Rosmarin treibt Böses weg, Rosmarin symbolisiert Liebe und Treue. Die manchmal traurigen, manchmal lustigen Episoden der Vertreibung werden durch diesen vielfältigen Eigenschaften der Pflanze miteinander verbunden.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás