2012. december 13., csütörtök

Unser Liederschatz 1.

(Lieder der Sanktiwaner Deutschen)


Pontosan 1 éve jelent meg egy igazán ritkaságnak számító kiadvány, mely a pilisszentiváni németek dalait tartalmazó népzenei CD-ket és a hozzátartozó füzetet tartalmazza. A z első CD-n szereplő 25 dalt a közel tíz  éve létező pilisszentiváni dalkör adja elő, a második CD-n ezeknek a több mint 30 éves archív felvételei szerepelnek. A füzetben pedig a dalok szövegei olvashatóak, sváb és német nyelven.
 
"A két CD és a dalszövegek megjelentetése hatalmas lépés a népzenei hagyományőrzésben. A kiadvány mindenki számára hozzáférhetővé teszi a pilisszentiváni svábok dalkincsét, és így lehetővé válik annak átörökítése és továbbélése a mai korszerű, technologizált világban is.
Az énekeket, a szövegfüzetet és a dallamokat szívből ajánlom mindenkinek, aki kötődik a szentiváni sváb kultúrához és hagyományokhoz. Hallgassák és tanulják meg a dalokat a lemezek segítségével. Énekeljék azokat családi vagy baráti körben, otthon, az utcán vagy a kocsmában, bánatukban vagy örömükben. " (Dr. Mirk Mária)

A 2 cd és a füzet megvásárolható a Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjainál:
Marlok Gyuláné 367 146 ill. marlokgy@t-online.hu
Kőnigné Drevenka Mária 368 203
Nagy-Szakáll Ferencné 367 125.
 




Zsámbéki fotók a Deutscher Kalender címlapján

 
Megjelent a 2013. évi Deutscher Kalender! A magyarországi németek legjelentősebb évkönyve, melyet évről-évre több ezer példányban adnak ki idén is sok olvasnivalót kínál nemzetiségünk tagjairól és tagjaitól. Az idei országos német fotópályázat, a BlickPunkt  alkotásai közül hét kapott helyett a kötetben, kettő közülük a címlapot díszíti. Ezen két címlapra került fotót Salamon László készítette a 2010-es zsámbéki SVÁB ESKÜVŐN, mely összefogva a régió nemzetiségi csoportjait 250 népviseleti párt vonultatott fel és az ország minden tájáról érkeztek látogatók, hogy részesei lehessenek egy megelevenedő egész napos hagyománynak.

 

A menyasszony családját három éve a solymári Herbstrosen Tánccsoport tagjai alakították, de részt vettek az eseményen többek között a biatorbágyi fúvósok, hazalátogató kitelepítettek, a zsámbéki német dalkör tagjai, a Zichy Miklós Általános Iskola diákjai és a gerlingeni Hagyományőrző Sváb Tánccsoport is.
Az eseményről még az M1 is beszámolt és több regionális újság és médium címlapjára került.  A 2010-es Sváb Esküvőről bővebben itt olvashatnak:

 
A háromévente megrendezésre kerülő lakodalmat a Lochberg Tánccsoport szervezi és a szereplők heteken át próbálják a tradicionális sváb lakodalmas élethű előadását. A műsor értékét az is növeli, hogy mindezt zsámbéki sváb dialektusban adják elő, természetesen magyar és német narrátorok műsorvezetésével. Az egész napos eseménybe természetesen a látogatókat is aktívan bevonjuk, így adva örök élményt és ismertetve meg őket hagyományvilágunkkal. 2013 nyarán harmadjára fog megelevenedni Zsámbék utcáin ez a szép tradíció, melyre a szervezők már most várják népviseleti párok, német nemzetiségi hagyományőrző csoportok jelentkezését!
Jelentkezni lehet a
sandra.fuchs@freemail.hu címen. Vagy érdeklődjenek facebook oldalunkon: http://www.facebook.com/LochbergTanccsoport

A Deutscher Kalender megvásárolható 800 Ft-os áron a Neue Zeitung szerkesztőségében vagy megrendelhető az alábbi elérhetőségeken.: 1062 Budapest, Lendvay u.22
E-mail:
neueztg@hu.inter.net.
 
 
(Fuchs Sandra- Lochberg Regionális Tánccsoport Zsámbék)
 
 

2012. december 11., kedd

Egyszer volt, régen volt

 
 
Megjelent a  Pilisszentiváni Helytörténeti Közhasznú Egyesület második könyve, Egyszer volt, régen volt címmel.
Mint ahogy azt a Szentiváni Újság novemberi számában is olvashattuk, "az előző kiadvánnyal szemben (Pilisszentiván anno) ebben a könyvben nem a képek dominálnak majd, hanem részletes történeti áttekintések, visszatekintések olvashatók például az egykori vízmű, a sportegyesület és a hajdani színjátszó körök működéséről; megismerhető belőle a cikkünk elején említett, eredetileg rendkívül korlátozott számban megjelentetett szentiváni monográfia, és néhány szentiváni „iparosdinasztia” története is." (Hegedűs András)
 
Az egyesület 5 éves fennállásának alkalmából kiadott könyv december 12-től megvásárolható a pilisszentiváni Lottózóban és az egyesület tagjainál. Ára: 2.000,- Ft

Honlap: www.szentivanihke.hu
Facebook: http://www.facebook.com/#!/groups/152176624826757/
 


Pilisi csengőszó


Egy újabb példa arra, milyen jó is a kultúrák találkozása :)

Szép napot kívánok mindenkinek ezzel a vidám és már a karácsonyi hangulatot idéző nótával!



http://www.youtube.com/watch?v=YchIv0JhFg8

2012. december 9., vasárnap

Búcsú a solymári hagyományőrzés nagy alakjától

 
 
December 8-án búcsúztatták családtagjai, tanítványai, pályatársai és ismerősei Friedrich Ignácné Reményi Margitot, Manci nénit, a solymári német nemzetiségi hagyományőrzés talán legnagyobb alakját, aki november 28-án távozott az élők sorából, életének 92. évében. Manci néni tevékenységéhez közvetlenül vagy közvetve több solymári kultúrcsoport, illetve szervezet megalakulása fűződik, megbecsültségét jelzi, hogy tiszteletére még életében tantermet avattak a solymári iskolában, ahol 62 évet tanított. Temetési szertartását Illéssy Mátyás korábbi solymári plébános celebrálta, a hamvait tartalmazó urnát pedig az általa alapított Hétlépés Tánccsoport jelenlegi és korábbi tagjai vitték. Tanítványai nevében dr. Taller János nyugalmazott háziorvos búcsúztatta, egykori iskoláját Behovics Antalné korábbi igazgató képviselte, a német nemzetiségi önkormányzat nevében pedig Marlokné Cservenyi Magdolna elnök asszony mondott búcsúztató beszédet.
 
Manci néni 1921. július 4-én született Szombathelyen, iskoláit Kőszegen végezte, s a Szent Domokos-rendi nővérek tanítóképzőjében szerzett diplomát 1941-ben, nemrégiben tehát már rubint diplomáját is átvehette. Tanári pályája első és egyetlen állomása volt a solymári iskola, ahol 1941 őszén kezdett tanítani, és kevesebb mint tíz éve, 2003-ban vonult csak vissza az aktív pedagógusi pályától. 1972-ben nemzetiségi tánccsoportot alapított az iskolában – ebből jött létre a mai Hétlépés Tánccsoport –, de közreműködött a Herbstrosen Tánccsoport alakulásában is, és nagyrészt az ő javaslatára valósult meg a kétévente Solymáron megrendezett Országos Német Nemzetiségi Gyermek Táncfesztivál. Ő lett 1983-ban a helyi nyugdíjasklub alapító vezetője is, 1994-ben pedig az első német nemzetiségi önkormányzat képviselőjévé választották. Bár nem Solymár szülötte volt, a 70-es, 80-as évekre szinte az egyedüli olyan solymárivá vált, aki még részleteiben ismerte a második világháború előtti, helyi hagyományokat, és pedagógusként, illetve kultúrcsoportok vezetőjeként tovább is tudta adni azokat. Számos kitüntetése közül legjelentősebb a magyarországi németeknek adható legmagasabb szintű nemzetiségi elismerés, a Goldene Nadel díj, amit 2006-ban nyert el, illetve a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje elismerés.
 
Nyugodjék békében!

 
 

(Hegedűs András)

Solymári Magazin decemberi szám

A decemberi Solymári Magazin már kapható a boltokban, ízelítő a tartalomból:
 


Nagy sikert aratott nemrégiben, solymári és pilisszentiváni fellépéseit követően az északkelet-magyarországi Szerencsen is az egy éve megalakult solymári sváb nyelvű amatőr színjátszó csoport. A Kompanei nevet viselő társulat a zempléni német nemzetiségi „zárványban” élők meghívására utazott el Szerencsre, és a nyáron bemutatott, vidám történetekből álló Lustspiel című darabot vitte el az ottaniaknak, a vártnál sokkal nagyobb tetszést aratva. A Solymári Magazinnak Hartmann–Hellebrandt Hilda, a csoport vezetője és néhány közreműködő beszélt az előadás létrejöttéről, illetve a fogadtatásról, de kiderül a lapból az is, hogy a társulat e hónapban már a harmadik bemutatójára készül Solymáron, valamint Nagykovácsiban.
 
November 16-án, mintegy 25-30 fő jelenlétében tartotta saját közmeghallgatását Solymár német nemzetiségi önkormányzata a Heimatverein–Falukör Egyesület főtéri helyiségében. A gyűlésen Marlokné Cservenyi Magdolna, a nemzetiségi önkormányzat elnöke ismertette a szervezet ez évi tevékenységét és terveit, majd Szeltnerné Winhardt Ildikó, az országos német önkormányzat küldöttje beszélt a nemzetiségeket érintő országos aktualitásokról. Az országos küldött egyebek közt arra bíztatta a kultúrcsoportokat, hogy alakítsanak egyesületeket, hiszen úgy számos esélyük lenne pályázatok elnyerésére. A Solymári Magazin decemberi számában részletesen olvashatnak a közmeghallgatáson elhangzottakról.

 
 
Még egy fontos, s a német nemzetiséget érintő rendezvénye volt az elmúlt hónapban Solymárnak: civil kezdeményezésre november 25-én egy több részesre tervezett sváb vitafórum első „fordulója” zajlott a művelődési házban. A rendezvény érdekessége volt az is, hogy az öt pontból álló napirendet – egy profi moderátor navigálása mellett – maguk a résztvevők alakították, kiscsoportos véleménynyilvánítások formájában. A Solymári Magazin decemberi száma egyelőre rövid hírben számol be a fórumról, az elhangzottakról szóló részletes tudósítás pedig majd a januári számban, illetve a Szepsolymar.hu honlapon lesz olvasható.


Mozgalmasan teltek az őszi hónapok Solymár legnagyobb létszámú zenekara, a Schaumarer Musikanten számára, amely több rendezvényre és fesztiválra is meghívást kapott ebben az időszakban. A Solymári Magazinban rövid összefoglalás olvasható az együttes által átélt élményekről, de hasonló beszámoló olvasható a falu legrégebbi kultúrcsoportjának tekinthető Férfikórus legutóbbi fellépéséről is. Rossz hír a kórus kedvelőinek, hogy népszerű karnagy kisasszonya, Juhász Diána – külföldre való költözése miatt – lemondott karnagyi posztjáról; az újságban a férfikar búcsúzó szavait is olvashatják.


 
November elején, az előre tervezetthez képest csekély csúszással megkezdődött az új solymári új bölcsőde építése, november 30-án pedig megtörtént az ünnepélyes alapkőletétel is. A ceremónián dr. Szente Kálmán polgármester felidézte, hogy a községben 1993 óta nem működött bölcsőde, habár ez 2009 óta már kötelező lett volna, hiszen Solymár lélekszáma abban az évben átlépte a tízezret. A mostani beruházás a község egyik legnagyobb EU-s pályázati sikerének köszönhetően valósulhat meg, és az önkormányzat reményei szerint 2013 szeptemberétől meg is nyílhat az új bölcsőde a zöldtetős kivitelű épületben. A részletekről ugyancsak a Solymári Magazinban olvashatnak.

Kattintás