2015. december 15., kedd

Advent, jó hangulat és 700 db Einmochkneill


Ha lenne az általam is nagyon kedvelt Einmochkneillnek bármilyen dokumentált rekordja, akkor az elmúlt hétvégén megdőlt volna..

A kétnapos "Adventszauber"  rendezvényen, melyet a Templom téren rendeztek meg most hétvégén, 700 db Einmochkneill került kisütésre és elfogyasztásra, frankfurti főtt virsli és mustár társaságában. 

A jó hangulatú eseményről bővebb beszámolót a solymári Tájház oldalán találhattok.  Nekem összefutott a nyál a számban, ahogy olvastam a sorokat.. :) 

Köszönjük a solymári Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, a Heimatvereinnak, a Lustige Zwerge Német Nemzetiségi Óvodának és a Tájháznak a remek élményt!

 

2015. december 14., hétfő

Wir singen ein Liedlein...


Még kapható a „Wir singen ein Liedlein…” Magyarországi Német Énekeskönyv harmadik, javított kiadása. A rendkívül sokszínű dalgyűjtemény összeválogatása és szerkesztése (85 dal kottával és szöveggel két szólamban)  a fiatal Pócsik Viktor munkája.

A könyvnek már az első két kiadása is komoly sikert aratott, a kisebb dalkörök mellett nagyobb énekkarok is használták, támaszkodott rá a német nemzetiségi oktatás is. Amennyiben egy-egy településen még nem gyűjtötték össze az idős magyarországi németektől a dalokat, ez a könyv is kiváló alapját képezheti az énekkari munkának, egyúttal arra indíthatja az énekeseket, hogy folytassák a német dalok gyűjtését. Jól tudjuk, hogy a népzene a német kulturális örökség megőrzésének és újjáélesztésének fontos eleme.

Kattintás