Donau Power

A Donau Power Magyarország első és egyetlen oberkrainer zenekara, továbbá ők készítettek hazájukban először csak és kizárólag saját számokkal teli CD-t ebben a stílusban.
A zenekar 1993-ban alakult Pilisvörösváron. Az együttes, a 80-as és 90-es években fellendülő zenei élet során, a létrejött zenekarok között meghatározó szerepet vívott ki magának.
 
Az első években csak hagyományos sváb zenét játszó fiúk, az évek múltával egyre több pop ill. slágerzenét vettek fel a repertoárjukba, és így a szárnyait bontogató zenekar egyre több felkérést kapott bálokra, esküvőkre, sörfesztiválokra valamint egyéb rendezvényekre. Ebben az időszakban a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Tánccsoport kisérőzenekaraként bejárták szinte egész európát. A vidám, fiatal csapat számára gyors előrelépések következtek: 16 hangszer a színpadon, színes, hangulatos műsor, több mint 50 fellépés évente.
A külföldi fellépéseik során alkalmuk nyílt megismerni a németajku népzenének egy különleges formáját: az Oberkrainer zenét. Ez a népzene Szlovéniából ered, melyet az 50-es években Slavko Avsenik talált ki és kezdett játszani zenekarával. E stílus legfontosabb jellemzője, hogy a zenében nincs dob. Helyette a számok alapját a bariton, a gitár és a harmónika közös lüktetése, összharmóniája adja. Ehhez párosul még a trombita és a klarinét erőteljes játéka, így valósítva meg e qiuntett felállás egyedi hangzását.
Később ezt a zenét osztrák ill. német zenekarok is átvették, majd tovább fejlesztették, egyébb zenei stílusokkal is ötvőzték, így téve még ismertebbé a közönség felé. Ezt a továbbfejlesztett, de alapjaiban nem változott zenét kezdte el a 90-es évek legvégén a Donau Power együttes is játszani.
Összeszokott és egyre kifinomultabb zenéjüket ebben a stílusban is kamatoztatni kezdték, a hagyományos sváb zene mellett. 2000. évben megjelent első albumuk JUNG, FRISCH, STIMMUNGSVOLL címen, amely sokak kedvencévé vált, és amelyen már ebből a zenei irányzatból is kaphatunk egy kis ízeltőt.
Az elkövetkező évek során a tudatos próbák és a rengeteg gyakorlás, a minőségi zene produkálása érdekében, a zenekart Magyarország legjobb sváb együttesei közé emelte. Az ami mégis egyedivé tette a zenéjüket a többi zenekaroktól, az az Oberkrainer népzene igényes előadásmódja. Az új stílust az évek múltával egyre inkább a magukénak érezték és érdeklődésük e zenei irányzat tökéletesítése felé fordult. Saját zeneszámok írásával és előadásával kezdték bővíteni műsorukat, amivel nagy örömet szereztek mindenki számára. Zenéjük egyre keresettebb lett belföldön és külföldön egyaránt. Az együttest többször is érte az a megtiszteltetés, hogy zenéjüket a Magyar Televízió Unser Bildschirm című műsorán bemutathatták. 2001. évben részt vettek a Bartók Rádió népzenei versenyén, amelyen egyedüli sváb zenekarként vettek részt a döntőben.
2005. évben jött el a pillanat, hogy egy teljesen új anyaggal örvendeteztessék meg az e zene iránt érdeklődőket, és egyben saját álmukat is megvalósították: egy saját számokkal teli hanghordozót. A felvétel példanélküli a magyarországi sváb zenekarok körében, és amelyen a tíz saját szerzemény mellett két híres szám feldolgozása is hallható. Az új hanganyag megjelenésével egyidőben vette fel a csapat a "Donau Power" nevet, amely különleges zenéjüket, fiatalos lendületüket, és temperamentumukat jobban érzékelteti.
 
 
Egy kis kedvcsináló:
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás