2012. október 16., kedd

Solymári Magazin októberi szám

Október 5-én jelent meg Solymári Magazin októberi száma, egy kis ízelítő a tartalomból:
 
 
 
Parkolási zóna lesz decembertől a solymári Templom téren és közvetlen környékén, a képviselő-testület szeptemberi döntése érdekében. A parkolóhelyeket – mintegy 30 fenntartott parkoló kivételével – munkanapokon csak két órára lehet igénybe venni, parkolási tárcsa használatával. A parkolás ingyenes lesz a zónában, de aki túllépi a két órát, januártól bírságra is számíthat. A Solymári Magazin októberi lapszáma beszámol az új rendelet részleteiről is.
Idén is magas színvonalú, profin szervezett programokat kínált látogatóinak a Solymári Búcsú, mely immár öt napra terjedt ki szeptember 6. és 10. között. A Magazin képriportja mellett interjú olvasható a lapban a német testvérközség, Wüstenrot fúvószenekarával, és a nagyközség első testvérközségi kapcsolatának ötletgazdájával, a 80 éves Strack Györggyel is, aki a közel negyedszázados partnerség kezdeteit elevenítette fel a lapnak.


Nagyszabású konferencia zajlott szeptember végén Pilisvörösvárott a magyarországi német nemzetiség jelenéről és jövőbeli helyzetéről, az egész napos konferencia ráadásul solymári ötlet alapján valósult meg. Az előadók között olyan komoly nevek szerepeltek, mint dr. Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Manhertz Károly professzor, korábbi művelődési miniszterhelyettes, az ELTE Germanisztikai Tanszékének több tanára, illetve a környék nemzetiségi önkormányzatainak vezetői. A Solymári Magazinban természetesen részletes beszámoló olvasható a konferencián elhangzottakról.


Új utcanevekről döntött szeptember 24-én Solymár önkormányzatának képviselő-testülete, külön érdekesség, hogy a hét közül hat utca helytörténeti jelentőségű, egykori jeles solymári lakosok vagy Solymárhoz kötődő személyiségek nevét fogja viselni. A mostani lépés azért is jelentős, mert a községben eddig viszonylag utcanév bírt helytörténeti kötődéssel, de az is fontos, hogy az új elnevezések nem okoznak anyagi terhet a lakosságnak, mert eddig névtelen közterületek kaptak most nevet, a döntésnek tehát leginkább eszmei, erkölcsi jelentősége van. Nemzetiségi szempontból említést érdemel, hogy utcanevet kapott a nagyközség zenei életében jelentősnek számító Strack zenészcsalád, Herberth János, több egykori solymári kőporbánya tulajdonosa, és Kollwentz Ede, Solymár 1937-42 közötti káplánja, akinek később, több ezer hívével együtt ugyancsak a németországi kitelepítés lett a sorsa.


Ezekről és még sok minden másról is olvashatnak a Solymári Magazin októberi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás