2012. október 14., vasárnap

Heimatverein Falukör Egyesület Solymár

Az egyesület célja: A német nemzetiségi hagyományok fenntartása. Az Egyesület elnöke 1991- től 2008.-ig Budavári Mihályné. Elnöksége alatt igen jelentős eredményeket értünk el a német hagyomány ápolásban, kapcsolatteremtésben, és a kapcsolatápolásban. 2008-tól Mentesi József elnökségével folytatja tevékenységét.

Mindenkor a szervezeti alapszabályzatban foglaltak szerint tevékenykedtünk. Alapvető feladataink a német nemzetiségi hagyományok,felkutatása, fenntartása, ápolása továbbadása az ifjabb generáció részére. Az évek folyamán felkutattuk és kapcsolatokat építettünk ki más települések német nemzetiségeivel így többek között: ( Rátka, Hercegkút, Gyula, Véménd, Mór, Ágfalva, Ófalu, Feked,Villány, Pécs) A kölcsönös látogatások,elősegítették kultúránk, szokásaink megismerését, emberi kapcsolatok kiépítését.

Solymár elsőként 1989-ben kötött partnerkapcsolatot a Németországi Wüstenrottal, ahol több Solymárról kitelepített család él. A kölcsönös látogatások, programok, szervezésében részt vettek, és vesznek egyesületünk tagjai. Több családi kapcsolat alakult, s folyamatos a kapcsolattartás. Jelentős Németországi segítséggel tudtuk az 1992 december 31.-én az Önkormányzattól 25 évre bérbevett korábbi "paplakot" felújítani, szépíteni, berendezni. Így egy kulturáltan kialakított helységben tudjuk tartani összejöveteleinket, vendégeket fogadni. Solymáron jelentős a német nemzetiségi kultúra, tánc, ének, zenekar, iskolai német oktatás, egyházi szertartás. Ezek támogatásában mindenkor részt vállalunk.
Folyamatos a kapcsolattartás az Országos Német Önkormányzattal, az Észak magyarországi Régióval, a Szent Gerhardt és a Jakob Bleyer Egyesülettel. Kölcsönös a tájékoztatás programokon, rendezvényeken való részvételben. Rendszeres résztvevői vagyunk az egyházi ájtatosságoknak ( német nyelvű szentmise,rorate,litánia,stb). Községi megemlékezésekben való részvétel (hősök napja, kitelepítési emléknap, országos német nemzetiségi táncverseny, hagyományőrző bálok, fúvós zenekari rendezvényeken).
 


 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás