2012. október 15., hétfő

Gradus Óvoda Pilisvörösvár

A Gradus Óvoda 1929 óta létezik, immáron 83 éve, német kisebbségi nevelést folytató kétnyelvű óvoda, a pilisvörösvári Német Nemzetiségi Óvoda tagóvodája.
A tevékenységek mindkét nyelv, a magyar és a német fejlesztését is szolgálják, biztosítják a gyermek testi, érzelmi és értelmi fejlődését.
Az óvoda nagy hangsúlyt helyez a kisebbségi nyelvi, irodalmi, zenei, a szellemi és tárgyi kultúra értékeire, a hagyományok és szokások továbbörökítésére, a kisebbségi identitástudat megalapozására és fejlesztésére.
A Kodály módszer szerinti zenei nevelés megvalósítása mellett, követik a német zenei hagyományokat.

Az óvodai nevelés alapprogramja egyben a nemzetiségi nevelés programja is. Az óvónők tervezésben felhasználják a kisebbségi nyelvi, zenei, szellemi és tárgyi kultúra értékeit, melyek a kisebbségi hagyományok, szokások továbbörökítését és a kisebbségi identitás megalapozását szolgálják a gyermekek életkori sajátosságainak és egyéni fejlettségének megfelelően.

A nemzetiségi nevelés célja és feladatai: a német nyelv ápolása mindennapi szituációkban, a nyelvjárással való ismerkedés-német mondókákon, gyermekdalokon és gyermekjátékokon keresztül.

Honlap: http://www.nnovi.eu/hun/gradus_az_ovoda_tortenete_alapitastol_napjainkig.php



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás