2012. október 14., vasárnap

Őszi szokások, bölcsességek


Napjainkban az évszakok változása már nem bír akkora szereppel, mint elődeink életében. Nekik minden hónapnak megvolt a maga vallási vagy gazdasági jelentősége. A népszokások, hagyományok fontosak voltak mindenki számára, a mindennapi élete és gondolkodás részét képezték. Hogy megértsük elődeinket és ezzel emléküket is megőrízzük, nem árt, ha népszokásaikkal is tisztában vagyunk - ezért bejegyzésem az őszi hiedelmeket, szokásokat járja körül:

"Szeptember elsejével kezdődik az ősz, ugyanakkor a vénasszonyok nyara is. Ennek is meg volt a jelentősége. Ez a régi tapasztalat apáról fiúra szállt: „Meleg nyárra legtöbbször hosszú tél következik."
Nagyon fontos volt a Mihály nap körüli időjárás megfigyelése. Ha a Mihály nap előtti éjszaka (szeptember 29-én) tiszta, akkor hosszú és kemény tél következik. De ha Mihály napján esik, akkor a következő tél igen enyhe lesz.
Fontos időjárási jóslat még az is, hogy ha a költöző madarak Mihály előtt nem mennek el, akkor karácsony előtt már nem lesz tél.
Régebben a parasztok az októberi időjárásból következtetni tudtak a következő hónapok időjárására is. Ha az október meleg volt, akkor azt mondták, hogy „meleg október - hideg február." De ha „október sok fagyot és szelet hoz, akkor a január és a február enyhe lesz."
„Ha Simon és Júdás elmúlt, közeledik a tél."
Az állatok és a növények megfigyeléséből is a közeledő télre következtetett a parasztnép. Októberben a nappalok még kellemesen melegek, de már hűvös esték és éjszakák következnek. Ahol a családban sok gyermek volt - és a parasztcsaládokban ez volt az általános -, ott az édesanya meggyújtotta a tüzet, mert megtanulta az édesanyjától azt a bölcsességet, hogy „a csillagos októberi éjszaka szereti a meleg kályhát.""
(Forrás: Fogarasy-Fetter Mihály Pilisvörösvár története és néprajza című könyve)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás