2012. október 18., csütörtök

Solymári Hagyományőrző Asszonykórus

A Solymári Hagyományőrző Asszonykórus alapítása (1974) óta őrzi és ápolja a község német egyházi és világi dalkincsét. Létét és sikereit Kelemen Istvánné - "Gréti néni" áldozatos munkájának köszönheti, aki évtizeden át fáradhatatlan munkával gyűjtötte a több mint kétszáz éve jelenlévő német kultúra solymári gyöngyszemeit, s igazgatta a kórus lépteit. Nyugdíjba vonulása után (1996) Gerenday Endre karnagy, főiskolai tanár vette át a szakmai irányítást, s áldozatos munkája gyümölcseként a kórus újabb szép sikereket ért el.
Az áténekelt több, mint harminc esztendő alatt az Asszonykórus nevét és dalait számos német nemzetiségi település ismerhette meg. Eredeti, solymári dialektusban előadott énekei méltán alapozták meg jó hírét hazánkban és külföldön egyaránt. Az utóbbi évek legbüszkébb eredményének a Riva del Gardában rendezett nemzetközi kórusfesztiválon elért "Ezüst oklevelet" (1999), valamint a német nemzetiségi kórusok legmagasabb fokozatát az "Arany Rozmaring Díj" (2001) elérését tekinti.
A Solymári Hagyományőrző Asszonykórus minden tagját a szülőfaluja iránti szeretet jellemzi, s dalaival szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy az őseiktől örökölt német dalkultúra még sokáig élő maradjon.
 

Dalaik közül néhány letölthető:

 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás