2015. szeptember 2., szerda

Új, korszerű tankönyv jelent meg a magyarországi németek történetéről


„A magyarországi németek megérdemlik, hogy a saját nézőpontjukból vizsgálják, értelmezzék, elemezzék és értékeljék őket”

Egy házassági szerződés, amelyet 1785-ben Baranyában élő két fiatal német nemzetiségi házasulandó kötött; két nővér levele 1795-ből, amelyet 20 évnyi magyarországi tartózkodás után a Németországban hagyott családtagjaiknak írtak: tucatnyi érdekes írásos forrás, számos térkép és statisztika illusztrálja Rutsch Nóra és Gerhard Seewann nemrég megjelent német nyelvű tankönyvét, amelynek címe: A magyarországi németek története a 9-12. osztályos tanulók számára. A látványos, modern, jól összefoglalt, és a német nemzetiségi oktatásban már nagyon hiányolt könyv áttekintést ad a magyarországi németek történetéről. A tanórákon való használata mellett méltán kaphat helyet német nemzetiségi családok könyvespolcán is, emellett pedig közkincsként az interneten, a www.udgeschichte.hu oldalon is elérhető.


Nóra_Rutsch

A 220 oldalas tankönyv alapjául Gerhard Seewann történészprofesszor 2012-ben megjelent, a magyarországi németek történetét bemutató kétkötetes, átfogó munkája szolgált. „A magyarországi németek megérdemlik, hogy a saját nézőpontjukból vizsgálják, értelmezzék, elemezzék és értékeljék őket” – Gerhard Seewann elmondása szerint e vezérelvet szem előtt tartva folytatta sokesztendős kutatómunkáját. A grazi születésű szakember hangsúlyozta: a magyar nemzeti történetírásban sajnos csak elvétve kapnak helyet az országban élő nemzetiségek, miközben – Deák István történészt idézve – hazánk históriáját már egy évezrede a kisebbségek többsége formálja. Seewann célja számos egyéb publikáció mellett az említett tankönyv megjelentetésével is az, hogy e gondolatot objektíven és előítéletektől mentesen érthetővé tegye.

Seewann szerzőtársa Rutsch Nóra német nemzetiségi származású történész, gyakorló középiskolai tanár volt, aki mindenekelőtt a történelemoktatás módszertana területén, valamint a tankönyvkutatásban szerzett jelentős tapasztalatokat. – Égető szükség volt arra, hogy a magyarországi németek történetét valaki végre tankönyv formájában is összefoglalja – mondja Rutsch Nóra. – Amikor ugyanis az iskolákban ezt a tananyagot oktattuk, ezidáig mindössze egyetlen, 1978-ban íródott, a rendszerváltás után újra kiadott kötetre támaszkodhattunk, amely azonban gimnáziumi tanulók számára se vonzó, se pedig használható nem volt. Eközben pedig rendelkezésre állt Seewann professzor átfogó, a legújabb kutatási eredményeket figyelembe vevő műve, amely feltétlenül érdemesnek mutatkozott arra, hogy gyerekekre szabjuk. A közös munka a történelem és a német nemzetiségi népismeret tantárgyakra vonatkozó kerettantervek tanulmányozásával kezdődött, majd kiválasztottuk azokat a kulcsfontosságú témaköröket, amelyek szövegezését leegyszerűsítettük, majd beszerkesztettük a könyvbe. 2013-ban aztán műhelymunkára hívtuk a német nyelven történelmet tanító tanárokat, hogy az ő segítségükkel teszteljük és tovább finomítsuk a könyv első változatát. Egy könyvtáros kollégával gyűjtöttük össze a képi forrásokat, a térképeket pedig jellemzően mi magunk készíttettük. Hetekig böngésztem az internetet és gyűjtögettem a kreatív ötleteket a didaktikus feladatok megalkotásához – a munkának ezt a részét élveztem a legjobban. Igyekeztünk minél változatosabb feladatokat összeállítani, melyek segítségével fejleszthetőek a tanulók különböző kompetenciái.

történelemkönyv_Geschichtsbuch

Bár a könyv küllemében is minden igényt kielégítő, a legmodernebb talán mégis az a szemlélet benne, amely a művet közkincsként értelmezi, hiszen a teljes tartalom ingyen elérhető az interneten, a térképek és források szabadon felhasználhatók az oktatásban. Hamarosan pedig már az egyes témakörökhöz kidolgozott feladatok is letölthetők lesznek az oldalról, mégpedig egyszerű Word formátumban. Rutsch Nóra arra biztatja a felhasználókat, hogy a honlapon szereplő fórumon keresztül vegyék fel a kapcsolatot a szerzőkkel, akik örömmel fogadják az olvasóktól érkező visszajelzéseket, anyagokat és ötleteket. A céljuk ugyanis az, hogy a honlap rövidesen már a német nemzetiségi történelem- és népismeret-tanárok közösségi terévé váljon.

A tankönyv és az ahhoz kapcsolódó honlap többek között a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata támogatásával jöhetett létre.

forrás: www.zentrum.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás