2012. december 1., szombat

Adventszopf


Ezt az egyszerű és finom süteményt Németországban gyakran készítették el adventi időszakban, egy velem egyidős újságban találtam rá a receptjére. :)


 
Hozzávalók:
1 kocka élesztő
250 g tejföl
450 g liszt
50 g cukor
100 g vaj
1 tojás
1 evőkanál rum
50 g mazsola
50 g darált mandula
A díszítéshez:
1 tojássárgája
szeletelt mandula
 
Tészta elkészítése:
1. Az élesztőt szétmorzsoljuk, a tejfölt kicsit felmelegítjük.
2. A lisztet beleszitáljuk egy nagyobb tálba, kis mélyedést nyomunk a közepébe, ebbe öntjük az élesztőt, a tejfölt és 20 g cukrot, összekeverjük egy kis liszttel, hogy sima legyen és kb. 15 percig letakarva meleg helyen kelesztjük.
3. A kovászt összekeverjük a liszttel és kézzel jól összegyúrjuk. A szobahőmérsékletű vajat, tojást, rumot, mazsolát, 30 g cukrot és a darált mandulát beledolgozzuk a tésztába. Kb. 1 órán át kelesztjük letakarva.
4. A kelt tésztából 3 egyforma vastag "rudat" formázunk, és kör alakú copfot "fonunk" belőle. Koszorúformára alakítjuk, a lyukakat kiegyenlítjük, majd kivajazott sütőfelületre téve 30 percig pihentetjük.
5. A sütőt előmelegítjük. A tojássárgáját felverjük és sütőecsettel bekenjük vele a tésztát, majd manduladarabokkal megszórjuk. Kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük és sütőrácson hagyjuk kihűlni. (elektromos sütő: 200 fok, gáz: 2-es fokozat, légkeveréses sütő: 175 fok)
 
Jó étvágyat hozzá!




 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás