2012. november 26., hétfő

Sváb főzőtanfolyam

Szombaton 15 kezdő és tapasztalt háziasszony ismerhette meg néhány régi sváb étel készítésének fortélyait a pilisszentiváni Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében.
 
Wippelhauser Andrásné és Brandhuber Jánosné lelkesen adták tovább tudásukat a résztvevőknek. Megismerhettük a révelszupn (reszelttésztás leves - a receptje már olvasható a blogon), a tinszt fleis (párolt hús), Horthy-lepény, krámütácskel (tepertős pogácsa) és krészti krumbian (pirított krumpli) elkészítésének titkait. Miközben készültek az ételek, sok praktika, tanács is elhangzott -  megtudhattuk például, hogy a jó bejgli titka a házi  zsír, mitől nyúlik szépen a rétes tésztája, mi is az a mülikrein, mitől lesz igazán finom a káposztasaláta.
Jó hangulatban telt a délelőtt, a végén pedig jóízűen elfogyasztottuk a nagyon finomra sikeredett ételeket, néhány karácsonyi dal kíséretében.
 
Ami számomra csalódást okozott, az a fiatal generáció kis létszáma. Sokkal több fiatal háziasszonyra számítottam, hiszen addig lehet tanulni azoktól, akik birtokában vannak nagyszüleink tudásának, amíg még köztünk vannak- ez pedig remek lehetőség volt tapasztalatok, információk, praktikák szerzésére.
Bízom benne, hogy a legközelebbi tanfolyamon, jövő tavasszal megduplázódik az érdeklődők létszáma.
 
Készül a Horthy-lepény...
 

a tinszt fleis...


és a krámütácskel:


Köszönjük a lehetőséget a szervezőknek!

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás