2012. november 25., vasárnap

Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Vegyeskórus

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Vegyeskórus 1989. január 30-án, 18 alapító taggal alakult meg, Pilisvörösvár fennállása 300 éves jubileumi ünnepségeinek idején. A kórust megalakulásakor Hidas György tanár úr vezette, s a kórus kezdetben az általa gyűjtött sváb népdalokat énekelte.
1990-től Neubrandt Ferenc és felesége, Piroska irányítja a kórust. Ők új távlatot nyitottak az énekesek számára, hiszen szívós és fáradhatatlan munkával a kétszólamú német népdalok mellett egyre több klasszikus 4 szólamú kórusművet tanítottak be a kórusnak.
Az énekkar tevékenyen részt vesz a város német nemzetiségi és egyházi hagyományainak ápolásában. Rendszeresen fellépnek a Farsangtemetés, a Májusfaállítás- vagy bontás, a Hősök napi megemlékezés, az évek óta nagy sikerrel megrendezett „Vörösvári Napok” alkalmából a nagytemplomi "búcsúi koncertet" rendezvényen, ahol több rangos pilisvörösvári zenészek, énekesek vendégszereplései gazdagítják műsorunkat, a Szüreti felvonulás, az őszi Német Nemzetiségi Délután rendezvényein. Rendszeres résztvevői a soproni német kulturális hétnek, valamint a német nemzetiségi kórusok számára rendezett egyéb kórustalálkozóknak
Szoros és kölcsönösen jó kapcsolatot ápolnak többek között a pilisszentiváni, a solymári, a budakeszi, a taksonyi, a szendehelyi és a dunaharaszti német nemzetiségi kórusokkal. A kapcsolattartás jegyében több alkalommal rendeztek kórustalálkozót Pilisvörösváron, s eleget tettek más kórusok meghívásainak.
Részt vesznek a testvérvárosi kapcsolatok elmélyítésében is. Nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki pl. a gröbenzelli énekkarral, 2004-ben ők látták vendégül a pilisvörösvári német nemzetiségi vegyeskórust, 2005-ben meg ők voltak vendégei a vegyeskórusnak.
A kórus az elmúlt években több minősítő hangversenyen is részt vett, nagy sikerrel:
2000-ben aranykoszorús helyezést,
2004-ben és 2007-ben dicséretes arany minősítést,
2010-ben  kitüntetéses arany helyezést értünk el.
Az elmúlt bő húsz éve alatt a kórus tagjai baráti társasággá kovácsolódtak. Hitvallásuk: a zene, a dal, a közös éneklés amely nemcsak örömet nyújt, hanem formálja, neveli is az embereket, és így jó szándékú, békés közösséget alkothatunk. A kórustagok sok időt áldozva készülnek fellépéseikre, tanulják az új dalokat. Lelkesen, magas szakmai színvonalon énekelnek, és így a közönséget is magával tudják ragadni. Tevékenységük példaértékű. Vendégszerepléseik során méltón képviselik városunkat.
Karmestereik 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek és fáradoznak a kórusért.

Pilisvörösvár Város Önkormányzata a Német Nemzetiségi Vegyeskórus részére két évtizedes magas színvonalú énekkari tevékenységéért, valamint a német nemzetiségi hagyományok ápolása terén kifejtett kiemelkedő munkájának elismeréseként Pilisvörösvárért emlékérmetadományozott.
Ezúton is szeretnénk megköszönni jelenlegi szponzoraink támogatását, és örömmel vennénk, ha még többen segítenék munkánkat. 
A közös éneklés nem csak örömet nyújt, hanem formálja, neveli az embereket és így jó szándékú, békés közösséget alkot.
Ezzel a szándékkal és ebben a hitben állunk mindig a Tisztelt Közönség elé.
Minden korosztályból szeretettel várjuk sorainkba az énekelni szeretőket.
 
Honlap: http://nnvp.hu/
 
Kapcsolat:
Lukács Magdolna (kóruselnök)  Telefon: +36 30 773 97 63
email:  lukacs.magdi@t-online.hu
Benedek János (elnökhelyettes, honlap szerkesztője)  Telefon: +36204979914 email: pvvkorus@freemail.hu

 

2 megjegyzés:

  1. Tisztelt Cím!
    „Schönster Schatz” ungarndeuche Volkslieder könyvet keresem. Tudnának segíteni? Köszönettel:
    Antal Zsuzsa könyvtáros
    Zeneiskola Érd 36 (23) 365641 36 (23) 364318 ...

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zsuzsa!

    Ezt találtam a könyvvel kapcsolatban, esetleg itt lehetne megrendelni: http://bookline.hu/product/home.action?id=2100569635&type=10&_v=Ludwig_Hollos_Schonster_Schatz_Ungarndeutsche_Volkslieder

    Üdvözlettel
    Rita

    VálaszTörlés

Kattintás