2012. december 3., hétfő

"Kriaz Kaut! Grüß Gott!"


Egy hiánypótló és a maga nemében egyedülálló könyvet szeretnék a kedves Olvasó figyelmébe ajánlani.
A két szerzőnek, Andrusch-Fóti Máriának és dr. Müller Mártának az volt a fő célja a könyv megírásával, hogy őseink nyelvjárása megmaradjon a következő generációknak.
A könyv két nagy részből áll: egy leckerészből, melyben, az iskolai évnek megfelelően 10 lecke található, valamint egy függelékből – azért ilyen a szerkezete, mert elsősorban nemzetiségi iskoláknak, diákoknak készült, de minden generáció haszonnal forgathatja.
A szövegek, leckék az alábbi témákat járják körül: üdvözlés, ősz és szüret, Mindenszentek és Márton-nap, advent és karácsony, farsang, tavasz, nagyhét és húsvét, nevek és becézésük, kenyérsütés valamint egy séta a vörösvári Kálvárián.
A leckék, valamint a szólások, közmondások vörösvári bajor nyelvjárásban és német köznyelven is íródtak, pont azért, hogy aki nem ismeri s vörösvári dialektust, a német nyelv által könnyebben megértse. A helytörténeti megjegyzések (pl. kenyérsütés, öltözködés) azonban magyarul vannak leírva, hiszen a leckék ezen részében nem a nyelvi forma a legfontosabb, hanem a régi világ gondolatai, szokásai.
Bár jelenleg nem kapható a könyv, bízom benne, hogy hamarosan újból kiadják és hozzájuthat mindenki.
A pilisvörösvári Városi Könyvtárban is le lett adva belőle pár példány, az érdeklődők onnan is kikölcsönözhetik.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás