2012. november 18., vasárnap

Szentiváni Újság novemberi szám

Megjelent a novemberi Szentiváni Újság, benne többek között az alábbi érdekességekkel:
 
 
 
December elsején ünnepli fennállása öt éves évfordulóját Pilisszentiván első, 2007 őszén alakult helytörténeti szervezete. A Pilisszentiváni Helytörténeti Közhasznú Egyesület azon helyi közösségek közé tartozik, amely a rendezvények szervezésén felül fontosnak tartja a maradandó értékek létesítését és a meglévők őrzését is, így például nagyrészt az ő nevükhöz fűződik a községben található régi képoszlopok – sváb néven Bildstockok – helyreállítása. Az évforduló apropóján a Szentiváni Újság rövid visszatekintésben eleveníti fel az egyesület eddigi tevékenységét, és megismerkedhetnek az olvasók a szervezet készülő kiadványával, a 180 oldalasra tervezett „Egyszer volt, régen volt” című könyvvel is, melynek megjelenése decemberre várható.
 

 
Nincs unalmasabb a tegnapi újságnál – tartja a közmondás, arra utalva, hogy azokban a hírekben, amiket a minap olvastunk, és még emlékszünk is rájuk, aligha könnyű újból érdekességet találnunk. Ez azonban arra utal, hogy a „tegnapelőtti” újság már ismét érdekes lehet, ha felbukkan a múlt ködéből, főként ha egyik-másik híre ismerős is valahonnan, maga az újság viszont nem járt a kezünkben, így nem is emlékezhetünk a pontos tartalmára. A Szentiváni Újság novemberi számában most egy olyan hetilapról olvashatnak, amely a pilisi régió legizgalmasabb „tegnapelőtti” újságjai közé tartozik, hiszen lapjairól a környék nyolc évtizeddel ezelőtti mindennapjai válnak újra élővé, ráadásul maga a lap szinte teljesen ismeretlen még a helytörténet kutatói előtt is. A cikk apropóját pedig az adja, hogy a kérdéses hetilap első száma pontosan 85 éve, 1927. novemberében került az olvasók kezébe.
 
 
 
 
Bő két év szünet után néhány hete újraindult a Szentiváni Harangszó, a pilisszentiváni római katolikus közösség havonkénti megjelenésűnek tervezett kiadványa. A 16 oldalas, kis alakú, de teljes egészében színes kivitelű első lapszám október első vasárnapján került ki a templomi asztalokra és újságtartó ládákba, ahonnan ingyenesen elvihette bárki a templomlátogatók közül. A továbbiakban – létrehozóinak tervei szerint – ezután is minden hónap első, esetleg második vasárnapján kerülhet majd e kis hitéleti havilap a hívek kezébe; a kezdeményezésről ugyancsak bővebben olvashatnak a novemberi Szentiváni Újság oldalain.
 
 
Önálló megyei értéktárat kíván felállítani Pest megye, amelybe várják az egyes települések javaslatait, erről ugyancsak a Szentiváni Újság novemberi lapszáma számol be. A megyei önkormányzat illetékesei a közeljövőben igyekeznek minél több helyi önkormányzati, egyházi, és társadalmi szervezetet megkeresni a 187 megyei településről, annak érdekében, hogy a segítségükkel minél több helyi érték bekerülhessen a megyei értéktárba. A törvény arra is lehetőséget teremt, hogy a települési önkormányzatok maguk is megalakítsák saját települési értéktár bizottságaikat, amelyek elkészítik a településen fellelhető nemzeti értékek adatainak gyűjteményét.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás