2014. július 10., csütörtök

Rund um das Jahr...


Idén 15. alkalommal rendezték meg a szentiváni Nemzetiségi Tábort, "Rund um das Jahr- Feste im ehemaligen Sanktiwan/ Évkerék-Ünnepek a régi Szentivánon" mottóval. A tábor résztvevői, a szentiváni iskola tanulói az év legfontosabb ünnepeit és az azokhoz kapcsolódó hagyományokat ismerhették meg.
A tábor, mint minden évben, idén is a különböző családok megalapításával vette kezdetét. A családnevek stílusosan a következők voltak: Advent, Weihnachten, Neujahr, Dreikönige, Fasching, Ostern.
 
Az ünnepek közül elsőként az Újév és a Vízkereszt ünnepi témaköréhez kapcsolódóan ismerkedhettek  a táborlakók a régi szentiváni újévi köszöntőkkel, mondókákkal, régi felvételek segítségével. Koronákat barkácsoltak, és megtanulták a Háromkirályok-éneket is.
A második  nap a farsangé és a böjti időszaké volt. A gyerekek megismerhették a számukra sajnos már ismeretlen hagyományos böjti ételeket. A farsangtemetés hagyományát szerepjáték segítségével sajátították el, délután pedig a tánccsoport tagjaival farsangi táncokat tanultak. 


Dreikönige 

Tánctanulás

Szerdán a húsvéti hagyományoké és az úrnapi körmeneté volt a főszerep- régi fotók segítségével idézték fel az akkori szokásokat. Délelőtt egy kis kirándulás keretében a német nyelvű, nagypénteki keresztutat tették meg a gyerekek a Kálvárián. A délután kicsit "lazábban" telt, húsvéti tojásfestéssel és hagyományos úrnapi koszorúkötéssel, valamint virágszőnyeg készítéssel. 



 Csütörtökön egész napos kiránduláson vettek részt  a táborlakók: megtekintették a budaörsi Tájházat és a kőhegyi kápolnát. A Tájházban rengeteg, régi ünnepekhez kapcsolódó tárgyakat is találtak.
 
A tábor utolsó napján pedig az év utolsó ünnepeit "tartották" meg a lelkes tanulók. Mindenszentekre fonott kalácsot sütöttek a saját maguk által gyúrt és kelesztett tésztából (régen a keresztszülőknek vitték).  Zárásként pedig számot adhattak a hét folyamán tanultakról a családok, a vetélkedő végén pedig kihirdették a győztes családot.

készül a tészta
elkészült a remekmű :)

Idén is sok újat tanultak a szentiváni gyerekek, bízunk benne, hogy jövőre is lesz rá lehetőségük!

Köszönet illet mindenkit, aki részt vett a szervezésben és a lebonyolításban:
Pilisszentiváni NNÖ tagjai / Mirk Mária, Kőnigné Drevenka Mária, Marlok Gyuláné, Nagy-Szakáll Ferencné
Általános Iskola tanárai: Mirk Ági, Schäffer Hajnalka, Majtényi Krisztina, Kelemen Márta
Óvó nénik: Csomós Ági, Peller Zsuzsanna, Mirk Zsófia
Továbbá Richolm Hajni, Richolm Erik, Marlok Jessica, Tari Zsanett, Szabó Dorina, Herczeg Anikó






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás