2013. március 16., szombat

Szentiváni Újság márciusi szám


Megjelent a Szentiváni Újság márciusi száma, kis ízelítő a tartalomból:


Hármas győzelem született – pilisszentiváni szemszögből nézve – az iskolások idei területi német vers- és prózamondó versenyén, amely február utolsó napján zajlott a szentiváni iskolában (s amelyről annak idején blogunk is beszámolt), nem csoda hát, hogy most a Szentiváni Újság is ezt a sikeres eredményt választotta aktuális címlaptémájának. Földesi Péter, a felső tagozatos tájnyelvi kategória győztese már nem először vehetett át hasonló jutalmat a verseny zsűrielnökétől, de rajta kívül hét másik szentiváni iskolás is bekerült a verseny megyei döntőjébe, ami ígéretes a helyi sváb dialektus fennmaradását illetően is.

 
A lap olvasói egy hónapja már értesülhettek arról, hogy egy hivatalos megbeszéléssel megindult a Pilisszentiván és Marktleugast közi 25 éves partnerkapcsolat évfordulós rendezvényeinek szervezése, most pedig részletes beszámoló is szerepel az újságban az egyeztetésen érintett fontosabb kérdésekről. Kiderült többek között, hogy a több napos júniusi programsorozaton olyan prominens személyiségek részvétele is várható, mint Glattfelder Béla EU parlamenti képviselő, illetve a partnerkapcsolat létrejöttét 1988-ban személyesen is előmozdító Franz Josef Strauss német államelnök lánya. 


Pilisszentiván német nemzetiségi önkormányzata ez évre többek között a málenkij robotról, a Gulágok világáról szervez előadást a községben élők számára, ennek köszönhetően került be a Szentiváni Újság mostani lapszámába dr. Mirk Mária cikke arról, hogy hogyan és milyen céllal jöttek létre annak idején a szovjethatalom eme rettegett „intézményei”. Szintén egy idén nyárra tervezett kiállítás bemutatását készíti elő egy másik cikk is, amelyben Jablonkay Mária solymári gyűjteményvezető foglalja össze, mit is érdemes tudni a Karátsonyi-grófokról, akik több mint fél évszázadon keresztül Pilisszentiván földesurai is voltak.


 
Két vörösvári vonatkozású cikk is olvasható a Szentiváni Újság mostani számában. Ezek egyike az idén 50 éves pilisvörösvári gimnázium történetét eleveníti fel, az évfordulóra megjelenő kiadvány alapján, hiszen „a Schiller” és jogelődjei szentivániak százai számára biztosítottak lehetőséget az elmúlt fél évszázad alatt, az érettségi, vagy akár valamilyen szakma kényelmes megszerzéséhez. A lap emellett teret ad – a téma különös érdekessége folytán – Botzheim István volt vörösvári polgármester azon [a Vörösvári Újságban, illetve az interneten már korábban publikált] írásának is, amely egy eddig szinte ismeretlen teóriát fejt ki azzal kapcsolatosan, miért is maradhatott el valójában a pilisvörösvári németek kitelepítése.



A márciusi lapszám mától kapható a boltokban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás