2013. március 16., szombat

Midi néni receptkönyve


Zwickl Györgyné Midi néni a solymári hagyományőrzés kiemelkedő személyisége. Az Asszonykórus megalapítása mellett tevékenyen részt vett a szokások, hagyományok és a solymári népdalkincs megőrzésében. 2009-ben jelent meg recepteskönyve, melyben a esküvői, vendégváró sütemények mellett hagyományos sváb recepteket is összegyűjtött.

"Az ember életének legszebb pillanatait jelentő esküvő napján a lakodalmi asztalt díszítették évtizedeken át Midi néni legendásan finom süteményei. Sok száz fiatal pár, és 200–300 fős vendégseregleteik emlékeznek vissza szívesen a finomabbnál finomabb süteményekre a bejglitől a mézeskrémesen, a habkönnyű londoni szeleten át a dióslapocskáig, a zserbótól a puncsos süteményig, amelyeknek messze földön is híre és sikere volt. És ha nem esküvő, hanem a családi karácsonyi készülődés közeledett, sok háziasszony, ha biztos akart lenni a sütemények minőségében, Midi nénihez fordult, és kapott segítséget. Amikor sütött, csak annyit kellett mondani, körülbelül hány vendég várható. Fejből tudta a hozzávalókat, ránézésre tudta az arányokat. Kéthárom év is eltelt azóta, hogy leányának, Borinak felvetettem, hogy le kellene írni Midi néni különleges solymári receptjeit. Így téve közkinccsé, hozzáférhetővé a több évtizedes gyakorlati tapasztalaton kikristályosodott recepteket, a helyi örökség e gasztronómiai szeletét a gyakorló háziasszonyok,friss menyecskék, a sütést tanulni kezdő fiatal lányok számára." (Jablonkay Mária)

A könyv jelenleg nem kapható, eddig 5 kiadást élt meg, de sajnos újranyomása kérdéses. Ha esetleg valakit érdekelne, írjon nekem (steckl_rita@yahoo.de), és ha elég sokan leszünk  :), akkor továbbítom a családnak is az érdeklődést.

fotó: Czondor István
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás