2012. november 9., péntek

Német Nemzetiségi Általános Iskola Pilisvörösvár

A német nemzetiségi általános iskolák közül elsőként a szívemhez legközelebb állót szeretném bemutatni, hiszen 8 évig én is ide jártam.

A "Vásár téri suli" a 2012/2013-as évtől két képzési formát kínál: a már hagyományosnak tekinthető nemzetiségi nyelvoktató formát, melyben tanulóink heti öt órában tanulják a német nyelvet, második osztálytól csoportbontásban, illetve a kéttannyelvű oktatást, mely során a tanulók teljes óraszámuk felében német nyelven tanulnak és mindezt már első osztálytól, kis létszámú csoportokban.
A német nyelv oktatása mellett fontosnak tartják, hogy a tanulók megismerkedjenek a magyarországi németek múltjával, Pilisvörösvár helytörténetével, néprajzával.
Nemzetiségi népismeretet tanítanak 1-8.évfolyamokon órarendi keretben, és törekszenek arra, hogy a tanulókban kialakuljon a nemzetiségi identitástudat, felismerjék, hogy előnyt jelent a nyelvi és kulturális gazdagság.
Az iskolában már hagyománya van az ünnepek méltó megünneplésének. Ilyen november 11-én a Márton-napi lampionos felvonulás, Mikulás-műsor, karácsonykor a kétnyelvű karácsonyi ünnepély és év végén az udvari bál.
Idén is megrendezik a regionális német nyelvű színházi fesztivált, amelyen évről évre mind több színjátszó csoport mutatkozik be a környékbeli nemzetiségi általános iskolákból.
A német nyelv oktatása mellett természetesen legfontosabb céljuk, hogy az iskolából kikerülő tanulók rendelkezzenek azzal a tudásanyaggal, amely a továbbtanuláshoz szükséges. A középiskolára való felkészítést segítik elő a 7. és 8. osztályokban bevezetett felvételi előkészítők magyar nyelv és irodalomból, németből, valamint matematikából. A felkészítés eredményességét mutatja, hogy tanulóik sikeresen felvételiznek és jól megállják helyüket a középiskolákban.
Az intézményben jelenleg 16 tanulócsoportban 401 gyermek tanul. Az alsó tagozatosok számára 3 napközis csoport, a felsősök számára egy tanulószobai csoport működik, ahol nyugodt körülmények között készülhetnek a gyerekek a másnapi órákra.
Nagy figyelmet fordítanak az iskolai kezdő, alapozó szakaszra, 1-4. , illetve 5-6. osztályig, mert az alapvető ismeretek, olvasási, írási, számolási és kommunikációs készségek elsajátításának mértéke meghatározza a későbbi eredményességet.
Az alsó tagozat 3. és 4. évfolyamán tantárgycsoportos oktatás folyik, ez nagymértékben elősegíti az átmenetet, nem okozva törést a 4. és az 5. osztály között.

Honlap: www.nnai.hu
Facebook: http://www.facebook.com/#!/vasarteri.suli?fref=ts
 
 

  

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás