2012. november 5., hétfő

Solymári Magazin novemberi szám

Már kapható a Solymári Magazin novemberi száma, többek között az alábbi témákkal:

 
Európai szinten is példaértékű környezetvédelmi lépésre szánta el magát nemrégiben Solymár német partnervárosa: a baden-württembergi Wüstenrot ugyanis immár hét olyan napkollektoros létesítménnyel büszkélkedhet, amelyeket saját erőforrásból valósítottak meg, tavaly pedig napkollektorral látták el a város egy újabb fontos közösségi épületét, a Burgfriedenhalle csarnokát is. Egyebek között erről a példamutatásról is beszámol a Solymári Magazin novemberi száma, amelyből az is kiderül, hogy a kisváros ily módon máris évi 125 tonnával csökkentette széndioxid-kibocsájtását. A település alpolgármestere azt is elárulta a lapnak, hogy ezzel a hosszú távú gondolkozással Németországban is elsőként rukkoltak elő, így éllovasnak számítanak a zöldenergia-hasznosítás területén.
 
Solymár több mint húsz éve működő sváb hagyományőrző szervezete, a Heimatverein-Falukör Egyesület az alapítása óta fontosnak tartja, hogy kapcsolatot tartson más hazai német nemzetiségi csoportokkal és településekkel, egymás kölcsönös megismerése érdekében. Idén Szentgotthárdot keresték fel a szervezet tagjai, akik a határváros mellett megismerkedtek Rábafüzes és Rönök helytörténeti értékeivel, illetve szomorú XX. századi történetével is – az előbbi település lakóinak 80%-át kitelepítették, az utóbbi falutól pedig a templomát vette el a kommunista rezsim, határőrbázist telepítve az épületbe, és elaknásítva még a környékét is. A Solymári Magazin novemberi száma képriportban számol be az egyesület határszéli utazásáról.
 

 
Nagy népszerűségnek örvend manapság, könyvekben és folyóiratokban is a történelmi tények újjáértelmezése, ténynek hitt tévhitek cáfolata; a történészek főleg a köztörténet iskolákban tanult egyszerűsítéseiből keletkező torzulásokat igyekeznek kijavítani. A Solymári Magazin nemrég hasonló sorozatot indított a Solymár történetéből ismert, tévedésen alapuló „tények” tudományos alapú megcáfolása és kiigazítása céljából. A 25 részesre tervezett sorozat mostani darabja azt az elterjedt tévhitet cáfolja meg, mely szerint Solymár területe kihalt pusztaság volt a török korban.

 
Kiderül még a lapból az is, milyen szerepet játszott Solymár a második magyar hadsereg doni katasztrófa után életben maradt katonáinak hazajuttatásában, és az is, milyen különleges kapocs köti össze mostantól Solymárt és székelyföldi testvérközségét, a három faluból álló Csíkpálfalvát. Képes beszámoló olvasható a lapban a solymári szüreti mulatságról is, amit a tervezettnél sajnos rövidebbre kellett fogni az időjárás miatt, pedig a szervező Hétlépés Tánccsoporton, és az őket segítő pilisszentiváni táncegyüttesen igazán nem múlott a rendezvény sikere. Megismerkedhetnek az olvasók a fél éve született második solymári hármasikrekkel és családjukkal is, és persze sok más érdekesség is szerepel a novemberi lapszámban.
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás