2012. október 28., vasárnap

Pilisszentiváni Német Nemzetiségi Tánccsoport

A tánccsoport 1994 áprilisában alakult, Osztheimer Gabriella vezetésével. A művészeti irányítást Wittman Marianna végezte, később Rádler Henriett, aki jelenleg az együttes vezetője. 2005-2006-ban Urbanics László volt a művészeti vezető. Zenei kíséretüket 2001  óta a lelkes szentiváni fiatalokból álló Pilistaler Echo adja.
A csoport alapító tagjainak többsége már 10-15 éves táncos múlttal rendelkezett. Legtöbbjük a több évtizede fennálló Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes tagja volt, ahol a méltán elismert Wenczl József vezetésével és koreográfiáival sok elismerést szereztek. Az összeszokott társasághoz itt Szentivánon több új fiatal is csatlakozott. Az együttes tagjai főként pilisszentivániak és pilisvörösváriak, de van solymári és más községbeli is.
Mostanra repertoárukban már 20 kompozíció szerepel. A németen kívül, magyar és osztrák zenére is táncolnak, az ahhoz illő ruhákban. Nemcsak kész „anyagból” dolgoznak, Rádler Henriett több saját táncunk megálmodója. Nagyon érdekesek az olyan koreográfiák, melyek a hagyományok felhasználásával és hazai zeneanyaggal készültek. Ilyen a „Farsangtemetés”. Az énekkarral van egy közös műsoruk is a „Svábbál”.
Az immár 13 éves tánccsoport mozgalmas múlttal rendelkezik. 1996-ban az Országos Nemzetiségi Néptáncversenyen 6. helyezést, 1999-ben Arany Diplomát szereztek, 1999-ben a Heimatmelodie-ban is szerepeltünk.
Több olyan községi rendezvény van, melyeken már többéves hagyomány a tánccsoport fellépése is, ezek a farsangi bál és a Szentiván nap.
A májusfaállítást, a május elsejei zenés ébresztést és a délutáni műsor összeállítását is minden évben ők szervezik. Országszerte több olyan község is van, ahol visszatérő vendégek, évente több alkalommal lépnek fel az ország különböző szegleteiben és külföldön is. 
Több alkalommal részt vettek a németországi testvérfalu, Marktleugast hagyományos augusztusi „Strassenfest”-jén. Németországban ezen kívül szerepeltek még Backnang-ban, Mosbach-ban Karlsruhe-ben, de műsorukkal eljutottak Franciaországba és Ausztriába is.
1994-től 6 évig az általános iskola alsó és felső tagozatából egy-egy csoport gyerekkel próbálták megszerettetni a néptáncot és ovis csoportot is szerveztek.
Nagyon jó közösséggé formálódott a társaság. Sokan itt ismerték meg életük párját, azonban a családalapítással járó gondok, gyerekek születése, a családi otthon megteremtésének nehézségeiből adódott, hogy mostanra már a régi tagokból csak kevesen maradtak.

Nehézséget okoz az utánpótlás, ezért minden kedves érdeklődőt, táncolni vágyót szívesen fogadnak!

Honlap: www.svabtanc.hu
Facebook: http://www.facebook.com/#!/groups/104387672931939/?fref=ts


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás