2012. október 31., szerda

Novemberi szokások, ünnepek

Elérkezett a november, lassan beköszönt a tél.. Mivel foglalatoskodtak őseink ebben az időszakban, milyen szokások alakultak ki az ünnep körül?

"A parasztház lecsendesedett. A földekről mindent betakarítottak és behordták. Novemberrel megjöttek az esős, ködös napok is. Néha ilyenkor már havazott is, és a hópelyhek fehér takaróba burkolták a természetet. A vándormadarak már elrepültek, és gyakran fúj barátságtalan szél. Mihelyt a fehér takaró mindent beborított, előkerülek a szánkók. De az első hó hamar eltűnik, így a korán érkezett fehér szőnyeg általában csak a gyerekek néhány órás vidám szórakozásához volt elegendő.
A parasztok az év utolsó két hónapjában általában otthon vannak, így több idejük van arra, hogy esténként találkozzanak egymással. Az édesapa javítgatta a szerszámokat, az édesanya kukoricát morzsolt, és közben mesélt a gyerekeknek, vagy pedig a tollfosztásban segített.
Ez idő tájt is jól meg kellett figyelni az időjárást, mert meg lehetett belőle határozni az elkövetkezendő hónapok időjárását.
„Amilyen az idő Katalinkor, olyan lesz az egész télen."
„Amilyen a december, olyan a június."
„Ha december sötét, nem napos és tiszta, akkor termékeny év következik."
 
Mindenszentek, Halottak napja
November elsején van Mindenszentek ünnepe. A keresztény naptárban ez mindig ünnepnap volt. Ezen a napon, vagy már előtte, az emberek meglátogatják halottaikat a temetőben. Imádkoznak értük és gyertyát gyújtanak a sírjukon. Gyertyafény ragyogja be az egész temetőt.
Az esti szentmisét a temetőben tartják. A rákövetkező halottak napján az emberek a reggeli misére mentek és utána gyakran ismét felkeresték a temetőt. Katalin napjától (november 25.) egészen szilveszterig nem tartottak bálokat, esküvőket és táncrendezvényeket.
Táncos esték ugyan nem voltak, de a fiatalok, az asszonyok és a férfiak is lehetőséget kerestek arra, hogy kellemesen múlassák az időt. Vörösváron nem volt fonó, de a legények és lányok házaknál találkoztak, társasjátékokat játszottak, az asszonyok meséltek és énekeltek, szórakoztatták a legényeket és a lányokat. A férfiak általában kártyáztak."

(Forrás: Fogarasy-Fetter Mihály Pilisvörösvár története és néprajza című könyve)

 

Solymáron a következőképpen ünnepelték a Mindenszenteket és Halottak napját:
 
"Erre az alkalomra minden család maga készítette el a koszorúit szerettei sírjára. A koszorúkötő asszony néha 20 - 30 koszorút is kötött, egész rúddal vitte ki a temetőbe, hogy rég elhunyt szerettei, ismerősei sírját feldíszítse. Ezeket a koszorúkat soha nem pénzért készítette. Megemlítendő azonban, hogy Solymáron nemcsak egy koszorúkötő működött, hanem többen is végezték ezt a munkát. Különösen nagyobb temetéseknél a sok megrendelést egy ember nem is tudta volna elvégezni. Tulajdonképpen majdnem minden háziasszony értett a koszorúkötéshez, amit halottak napján be is bizonyítottak, mert a kertjükben nevelt krizantémból és örökzöldekből valamennyi hozzátartozó és rokon sírjára kötöttek koszorút, s így egy- egy sírra néha 5-6 koszorú is került.
A halottak napját megelőző Mindszentek ünnepe, a Húsvét vasárnaphoz hasonlóan a gyermekek ünnepe is. Ezen a napon a keresztszülők ugyancsak ajándékcsomagot küldenek a keresztgyermekeknek, melyben mézeskalács, fonott kalács, csokoládé, narancs (a háború alatt, mivel narancsot nem lehetett kapni, szép nagy alma) volt.
Az ajándékot a keresztanya vitte a keresztgyerekeknek, ünneplőbe öltözve, kendőbe csomagolva. Persze, ha neki is volt már gyermeke, hazafelé vihette az ő gyermekének készített ajándékcsomagot. Húsvétkor, az előre megbeszélt terv szerint a másik keresztanya került sorra a küldetés végrehajtásánál. Ha a keresztgyerekek már nagyobbak voltak, úgy az ajándékot már ők vihették és hozhatták.
A szokás jelentőségéhez megemlítendő, hogy Húsvét és Mindenszentek előtti vasárnapon, a Templom téren mézeskalácsosok ütöttek sátrat, ahol meg le-hetet venni az eljövendő ajándékozáshoz szükséges mézeskalács csomagokat, csokoládét és egyéb édességet. "
(Forrás: www.solymar.hu)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás