2013. augusztus 4., vasárnap

Mein Schönes Schaumar / Én szép Solymárom- hagyományőrző tábor


Idén nem csak Szentivánon, hanem Solymáron is volt nemzetiségi/hagyományőrző tábor. Marlokné Cservenyi Magdolna beszámolóját olvashatjátok erről az igazán remek és követendő kezdeményezésről:

"Nem kis feladatra vállalkozott Nemzetiségi Önkormányzatunk, amikor is határozatba foglalta, hogy solymári nemzetiségi értékeket közvetítő hagyományőrző napközis tábort szervez az általános iskola tanulóinak. Az elkészült 7 napos programmal nagy örömünkre jelentős pályázati támogatást is nyertünk az Emberi Erőforrás Minisztériumban, ami nívós programok, kirándulások megvalósítását tette lehetővé. 
 
A 40 tanulót befogadó német nyelvű napközis tábor július 01-07-ig tartott, helyszíne a Heimatverein épülete, udvara volt. A napok eseménydúsan teltek, a gyerekek nagy élvezettel hajtották végre a Tábori füzetben megfogalmazott és német tanárok által irányított feladatokat.
Már az első nap családokat alapítottak , ehhez sváb családnevet választottak a temetőben. A magyarországi német himnusz és a „Mein schönes Schaumar” dal megtanulása után a részvevők megtekintették a „Megnyugvás” filmet, valamint a nemrég elkészült Solymárt bemutató filmet is. Nagy ügyességet és összefogást követelt a „Solymár Rally „ feladatrendszer, mely a Templom téren és környékén található építészeti, egyházi és nemzetiségi értékek megismerését szolgálta.
A második nap a népi építészettel ismerkedtek meg a szentendrei Skanzenben, vályogtéglát vetettek és gerendaházakat építettek. Különleges élményt jelentett számukra egy régi tanyai iskola megismerése Kányádi Sándor verseivel, a palatábla kipróbálásával, melyet önkéntes alapon egy nyugdíjas pedagógusnő vezetett. Majd hazatérve megépítették kis házaikat, díszítették kertjeiket.
A harmadik nap a mesterségek napja volt. Megtekintettek egy igazi suszter műhelyt, kipróbálhatták a létrakészítés, kosárfonás, kelmefestés rejtelmeit.
Délután pedig saját monogramjukat festették zsebkendőre, kisebb, nagyobb sikerrel.
Ezután a viselet napja következett, ahol a megismerkedtek a gyermek és felnőtt viselet tartozékaival. Köszönet illeti Milbich Marikát és Blum Jánosnét , akik nagy szeretettel mutatták be a szép solymári viseletet és angyali türelemmel tanították meg a lányokat a solymári mellények hímzéseire, amíg a fiúk a kalapokat díszítő rozmaringágat díszítették fel.
A pénteki nap kutatómunkával kezdődött az általános iskola támogatásával, a táborozok az interneten keresgéltek információkat szülőfalújukról, majd a délelőtt folyamán a HagyományőrzőAsszonykórus segítségével egy szép solymári dalt sikerült a családoknak megtanulni. Különösen vidám volt a táncóra, ahol a táncjátékokon túl sikerült egy aranyos polkát is begyakorolni.
Jól sikerült a délutáni kirándulás is, szerencsére időben hazaért az „arany csapat” és a nyári vihar nem áztatta el őket.
A hét ünnep napja a szombat volt. Délelőtt izgalmas közös főzés volt. Köszönet az önkéntes segítőknek, akik irányításával elkészült a fejedelmi menü: lakodalmas „PaprikaschHiensup’n „ , „Eimochknyeil” , lángos és kókuszbomba.
Természetesen mindent felfaltunk és kezdődött a Péter-Pál- napi bálra a készülődés. Sokan sváb ruhába öltöztek és különösen ünnepélyesek lettek a lányok a szép ünnepi koszorújukkal , ezt is a délelőtt folyamán kötötték.
Az ünnepi menet élén egy nagy keresztbe kötött koszorú ment, majd énekelve, családonként elindult a menet a Betelepülés Emlék kőhöz, a Kitelepítés Emlékműhöz, a Sváb házaspár szoborhoz és szépen bevonult az iskola tornatermébe, ahol már vártak a táborozókra, bálozókra a szülők és nagyszülők.
Egy kis rögtönzött műsor keretében bemutattuk a héten tanult dalokat és a begyakorolt táncot. Ezután mindenki nagy élvezettel nézegette a tábori fotós által, a hét folyamán készített pillanatfelvételeket, melyek átfogó képet adtak az elmúlt napok eseményeiről.
Nagy izgalmat váltott ki a tábori bazár, ugyanis a családok „munkája”, szorgalma pontokat eredményezett, s a legtöbbet elértek választhattak elsőnek a sok értékes ajándékból.
Végül a szép délután a fiúk által készített kókuszbombák „ elpusztításával” fejeződött be.

A tábor zárásaként a résztvevők Tatára kirándultak. De indulás előtt még részt vettek a német misén, ahol Gregor Stratmann atya meleg szeretettel fogadta őket. Különösen megható jelenet volt az Úrfelmutatás a sok kisgyermekkel a szentélyben.
A buszos kirándulás kicsit meggyötörte a gyomrokat, de végül is minden programot sikerült szépen megvalósítani. A kis táborozók nagy érdeklődéssel tekintették meg a Nemzetiségi Múzeumot, majd óriási élvezettel foglalták el a kis külön hajót. Persze a nap fénypontja a finom fagyizás volt.

Mindent összevetve ez a tábor jó hangulatú volt, célját elérte, sikerült a gyerekek tudatába szívébe, szülőfalujuk és a helyi svábság iránti szeretetet elültetni, megerősíteni. Szép példája volt az önzetlen, közös segítségnyújtásnak.

Sokaknak tartozunk köszönettel, s a magam részéről pedig azt kívánom, hallva a gyerekek és szüleik dicséreteit , hogy jövőre is legyen erőnk egy hasonló tábort szervezni.

Feljegyezte: M.- Cservenyi Magdolna - táborvezető "

forrás: www.panoramio.com
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás