2013. július 21., vasárnap

Solymári Magazin júliusi szám


Már kapható a boltokban a Solymári Magazin júliusi száma, kis ízelítő a tartalomból:

 
Német nemzetiségi díjat kapott nemrégiben, a solymári német nemzetiségi önkormányzattól Manninger Miklós, aki az elmúlt mintegy 35 évben szinte minden solymári tánccsoportnak volt már betanítója, felkészítője, vagy koreográfusa. A Solymári Magazin szerkesztősége az elismerés alkalmából készített interjút a táncművészeti szakemberrel, akit egyebek közt arról kérdeztek, hogyan került kapcsolatba a solymári együttesekkel, mik a legszebb Solymárhoz kötődő emlékei, illetve hogy jelenleg milyen tervek foglalkoztatják.

 
Egy évtizednél is hosszabb már az az idő, amióta a solymári Hagyományőrző Asszonykórus, a helyi svábság néhány más civil szervezetével együtt évről évre megszervezi a Kaffee, Kuchen und Kultur névre hallgató rendezvényét, valamelyik tavaszi, hétvégi délutánon. Idén június 2-án, az úrnapi körmenet után került sor erre a minden évben nagy sikerű programra, melynek lebonyolításában szokás szerint nagy szerepet vállalt a Német Nemzetiségi Önkormányzat is. A rendezvényről terjedelmes képriportban számolt be a Solymári Magazin júliusi lapszáma.

 
Kettős sikerrel zárult a helyi kórusok számára a június 8-án, Solymáron rendezett országos minősítő kórusverseny. A zsűrinek 19 kórus előadását kellett értékelnie az egész napos megmérettetésen, köztük a Hagyományőrző Asszonykórus és a Solymári Férfikórus is bemutathatta versenyprogramját. A nap végén mindkét kórus elégedett lehetett az elért eredménnyel, de hogy ez pontosan mi is volt, kiderül a Solymári Magazin részletes beszámolójából.
 
Nyolcvan évvel ezelőtt, 1933. június 28-án történt a pilisi szénbányaüzem legismertebb bányabalesete, a Solymár-akna járataiban bekövetkezett vízbetörés, melynek következtében 11 bányász rekedt több mint négy napra a víz által elöntött bányavágatok mélyén. Bár nem ez volt a bányaüzem legsúlyosabb balesete – a szerencsétlenségnek csak két halálos áldozata volt –, a maga idején az országos közéletet is hetekre felkavarta a tragédia. A közelmúltban Muttnyánszky Ádám bányafőmérnök hagyatékának egyik kutatója eddig szinte ismeretlen dokumentumokat hozott nyilvánosságra a vízbetöréssel kapcsolatban, a Solymári Magazin ezért most az „új” dokumentumok tükrében emlékezett meg a 80 éve történtekről.

www.pilisiszenbanyak.lapunk.hu

A korábbi solymári újságok egyik legsikerültebb, legviccesebb sorozata volt 2007-2008-ban az a cikksorozat, melynek szerzője, Ritter György egy képzelt kocsmatúra keretében elemezte végig a solymári italmérések világát. Azóta több kocsma is bezárt, vagy átalakult, a szerző ezért úgy döntött, hogy öt év után újra végigjárja a képzeletbeli solymári kocsmakört. A túra a Solymári Magazin júliusi számában egy „tiszteletbeli solymári” ivóval indul: az első állomás nem más, mint a Nagykovácsi határán található Muflon Itató.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás