2013. március 1., péntek

Solymári Magazin márciusi szám


Megjelent a Solymári Magazin márciusi száma, benne az alábbi témákkal:


151 évvel ezelőtt, 1862. március 30-án történt Solymár történetének legnagyobb tűzvésze, melyről a helytörténeti könyvek és feldolgozások úgyszólván egyöntetűen az a képzetet sugallják, hogy a katasztrófa áldozatául esett paplakban minden addig feljegyzett adat és dokumentum elpusztult. A Solymári Magazin tévhitromboló sorozatának keretében most arról olvashatnak, hogy valójában mi is igaz ebből a képzetből, és milyen esélyeik vannak azoknak, akik mondjuk a családjuk történetének kutatásához keresnének a XIX. század első feléből – vagy akár még régebbről – származó feljegyzéseket.
 
Nem kis vitát gerjesztett az az előadás, amelyet a január 19-i országos kitelepítési  emléknap előestéjén tartott a solymári Heimatverein–Falukör Egyesület rendezvényén egy helyi kutató, és amelyről akkor a Solymári Magazin is beszámolt. A vitákból jutott a lap márciusi számába is: Emesz Lajos, a posztjáról időközben távozott alpolgármester a tudósítás címét bírálva írt levelet a lapba, a szerkesztőség egyik történész szerzője pedig részletes tanulmányban cáfolta az előadás alapjául szolgáló dolgozat számos tézisét – e tanulmány rövidített formája is olvasható az újság nemzetiségi rovatában.

Kettős kerek évfordulóhoz közeledik Kertész Péter, Solymár és Pilisszentiván plébánosa, aki amellett, hogy idén 60 éves lesz, rövidesen plébánosi kinevezésének 10 éves jubileumát is köszöntheti a solymári plébánián. A Solymári Magazin ebből az alkalomból kért interjút a mozgalmas életű egyházi embertől, aki egyebek közt arról is beszélt, mit tesz, amikor saját maga számára is lélekpróbáló helyzetbe kerül, illetve felidézte élete azon időszakát is, amikor ő maga is rendszeresen foglalkozott újságírással.

Példás megnyilvánulása volt február 15-én a nemzeti szolidaritásnak, amikor sváb és székely népviseletes fiatalok közösen vonták fel a székely zászlót a solymári községháza előtt. A zászló kitűzését, illetve az ezzel kapcsolatosan indult országos szolidaritási akcióhoz való csatlakozást az önkormányzati képviselők egyike, Cser Angéla kezdeményezte, de a gesztust nagyban erősítette a helyi német nemzetiségi önkormányzat képviselőinek jelenléte is, illetve az is, hogy a zászlófelvonásban két szentegyházi székely fiatal mellett a Siebenschritt sváb néptánccsoport három tagja is közreműködött.


Bár nem a solymári németség képviselője, de a nyelvtanulás, és így a német nyelv szeretete is a fő jellemvonásai közé tartozik annak a kislánynak, akivel a Solymári Magazin iskolai rovata mellett most a címlapon is találkozhatnak a lap olvasói. Tóth Petra Franciska, mint a mostani nyolcadikos évfolyam egyik legjobbja, nemrég négy kiemelkedő eredményt is elért az iskolai háziversenyeken, de az őt ismerők számára mindez nem meglepető; az interjúkérdésekre adott szerény, de talpraesett válaszai pedig azt mutatják, hogy már érett, kiforrott személyiségként vághat neki az ősztől középiskolás tanulmányainak.


A márciusi szám kapható a solymári boltokban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás