Emlékszem, tátott szájjal bámultam, amikor mamám csak nyújtotta és nyújtotta a tésztát, amíg az akkora nem lett, mint az asztal.. Manapság, amikor már félkész rétestésztákat lehet kapni, kevesen veszik a fáradságot, hogy a régi receptek alapján rétest készítsenek. Pedig megéri, hiszen a hagyományos ízek nem csak finomabbak, hanem eszünkbe juttatják gyermekkorunk szép emlékeit.
Rusz Boris néni receptje
Hozzávalók:
1kg rétesliszt,
6 dió
nagyságú zsír
2 tojás
pici só
kb. 2 bögre forró víz
A hozzávalókat tésztává dagasztani, a tál oldalához verni, amíg hólyagot vet.
6 cipót készíteni, olajjal bekenni, olajozott deszkára tenni és
meleg lábossal letakarni (vagy nylonzacskóba tenni) és pihentetni.
A konyhaasztalt fehér lepedővel leteríteni, liszttel megszórni és
a tésztát asztal nagyságúra kinyújtani. (Ha nagyobb asztalunk
van, kevesebb cipót készítünk a tésztából.)
Töltelékek:
káposzta:
1 kisebb fejes káposztát lereszelni, olajon v. zsíron
megpirítani, sóval, borssal ízesíteni
krumpli és mák: közepes krumplikat héjában megfőzni, kihűteni, a kinyújtott tésztára reszelni, darált mák és cukor keverékével (10-10 dkg) megszórni, 1 pohár tejföl és 1 tojássárgája keverékével, majd pár kanál olajjal megöntözni
krumpli és mák: közepes krumplikat héjában megfőzni, kihűteni, a kinyújtott tésztára reszelni, darált mák és cukor keverékével (10-10 dkg) megszórni, 1 pohár tejföl és 1 tojássárgája keverékével, majd pár kanál olajjal megöntözni
aludttej:
rétesenként 2 dl aludttejbe (v. kefírbe) és 1 tojás sárgájába
1 kiflit karikára vágni, cukorral, vaníliacukorral és
citromhéjjal ízesíteni, áztatni, töltés előtt a tojások
habbá vert fehérjét belekeverni
Köszönet a receptért Dr. Mirk Máriának!
Köszönet a receptért Dr. Mirk Máriának!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése