2012. október 13., szombat

Strúll (rétes)

Emlékszem, tátott szájjal bámultam, amikor mamám csak nyújtotta és nyújtotta a tésztát, amíg az akkora nem lett, mint az asztal.. Manapság, amikor már félkész rétestésztákat lehet kapni, kevesen veszik a fáradságot, hogy a régi receptek alapján rétest készítsenek. Pedig megéri, hiszen a hagyományos ízek nem csak finomabbak, hanem eszünkbe juttatják gyermekkorunk szép emlékeit.
 
 
Tészta (12 rúd réteshez):
Rusz Boris néni receptje

Hozzávalók:
1kg rétesliszt,
6 dió nagyságú zsír
2 tojás
pici só
kb. 2 bögre forró víz
 
A hozzávalókat tésztává dagasztani, a tál oldalához verni, amíg hólyagot vet. 6 cipót készíteni, olajjal bekenni, olajozott deszkára tenni és meleg lábossal letakarni (vagy nylonzacskóba tenni) és pihentetni. A konyhaasztalt fehér lepedővel leteríteni, liszttel megszórni és a tésztát asztal nagyságúra kinyújtani. (Ha nagyobb asztalunk van, kevesebb cipót készítünk a tésztából.)

Töltelékek:
káposzta: 1 kisebb fejes káposztát lereszelni, olajon v. zsíron megpirítani, sóval, borssal ízesíteni

krumpli és mák: közepes krumplikat héjában megfőzni, kihűteni, a kinyújtott tésztára reszelni, darált mák és cukor keverékével (10-10 dkg) megszórni, 1 pohár tejföl és 1 tojássárgája keverékével, majd pár kanál olajjal megöntözni
 
aludttej: rétesenként 2 dl aludttejbe (v. kefírbe) és 1 tojás sárgájába 1 kiflit karikára vágni, cukorral, vaníliacukorral és citromhéjjal ízesíteni, áztatni, töltés előtt a tojások habbá vert fehérjét belekeverni

Köszönet a receptért Dr. Mirk Máriának!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás