2015. május 23., szombat

Pünkösd hétfő - anno


Pünkösd hétfő évszázadok óta fontos vallási ünnepe Pilisvörösvárnak. Ekkor van a Kápolna utca végén elhelyezkedő, egykor erdőség [wojdj] mellett felépített kápolnának, az Erdei Kápolnának [wojdjkhupöny] a búcsúja. Itt nem volt vurstli vagy ringl'spiel, mégis több százan, ifjak és idősek egyaránt zarándokoltak ide az ország különböző közelebbi-távolabbi svábok lakta településéről. 

A kápolna a német nyelvterületeken tisztelt "Vierzehn Heilige Nothelfer" azaz a Tizennégy Segítő Szent és "Schmerzhafte Mutter", azaz Fájdalmas Szűzanya" tiszteletére lett felszentelve. Az oltárkép a Mariazell-i Szűzanyát ábrázolja. Régen, ezen a napon az oltárt kihozták a kápolnából és mivel tábori oltár lévén szétszedhető, így oltárképe nélkül lett felállítva a kápolna jobb oldali külső falánál. Fölé a Tizennégy Segítő Szent képe került, középen a Fájdalmas Anyával. A különböző csoportok gyalogosan, processzióval érkeztek elől zarándokkereszttel és a szép zászlókkal, melyet a kápolna hátoldalán helyeztek el a szentmise alatt. Sokan lovaskocsikkal érkeztek, a szekerek a lovakkal együtt a kápolna mögötti sík területen sorakoztak a mise alatt. 
A vörösvári hívők szintén processzióban indultak a "Pfeiffer" Maria-hilf Kápolnától. A menet során imádkoztak és énekeltek. A kápolnához érve a zarándok csoportokat harangzengés köszöntötte. A szentmise alatt a "Mara-paunde" fúvószenekar játszott. Persze, volt pár árus is. A mise után vettek egy kis búcsúfiát a hívők, ez lehetett egy [häjfel], azaz bögre, egy [khaulaeifü] azaz fakanál, esetleg valamilyen kegytárgy. Édesség is volt: [krumbianczukae] krumplicukor, [schuepandl] medvecukor és az elengedhetetlen [letzöügye, lötzöny-petn] vagyis mézeskalács-rózsafüzér, amit minden zarándok hazavitt magával.
 
Az évek során egyre kevesebb környékbeli sváb érkezik és persze már a búcsú sem olyan vallási töltetű, inkább a cukorkák, édességek és játékok miatt jönnek el a szülők a gyerekekkel.
 
Ezzel a kis ismertetővel és a régi képekkel szeretnék mindenkit buzdítani a pünkösdhétfői, azaz huszonötödikei szentmisére, mely tíz órakor kezdődik. A szokásokhoz híven negyed tízkor processzióval indulunk a Pfeiffer kápolnától a vásár térről.
 
Ne hagyjuk kihalni ezt az évszázados hagyományt!
 
Klopt see Jesus Christus!

Zsámboki Szabolcs 


Eugen Bonomi, Bonomi Jenő tanulmányából való kép. 1937 Pünkösd hétfője. Látszanak a gyülekező hívők, a nagy erdőség, a lovaskocsik és az árusok sátrai is.


Szintén Bonomi Jenő felvétele, a kápolna hátulja. Látszanak a zarándok zászlók és keresztek, valamint a sok népviseletes zarándok hívő.
  
Szintén ritkaság, jól látszik az oltár alja, melyben, mint minden régi oltárban, ereklye található. Fölötte az említett festmény.


Szekéren zarándokok, a kisfiú nyakában jól látszik a mézeskalács-rózsafüzér.


Jól látszanak a szekeres zarándokok, háttérben a népviseletes zarándokok. 
Winkhard család Vörösvárra zarándokolt " 14 Nothelfer"





A Hagyományőrző Egyesület kiadásában kapható a Kápolnák Könyve, melyben az Erdei Kápolnáról, de Pilisvörösvár többi kápolnájáról is sok információt meg lehet tudni, több külső és belső képet meg lehet tekinteni.


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás