A svábok mindig is híresek voltak takarékosságukról. A tésztát házilag készítették, a főzőlevét pedig felhasználták levesekhez, mártásokhoz. Íme néhány egyszerű, gyors és olcsó leves receptje:
Tésztalé-leves
(opksmojceni szupn):
1
fej hagymát kockára vágunk, zsíron megpirítjuk. Kis kanál
pirospaprikát rászórunk, felengedjük a tészta főzőlevével.
Sóval, borssal ízesítjük, kifőtt vékony metélttésztával
tálaljuk. Igény szerint a hagymát leszűrhetjük (ha valakinek
bántja az epéjét) és a leves mellé tálaljuk.
Ízesítési
változat: kevés paradicsomlevet, zöldpaprikát, zellert főzünk
bele. Ha megpuhult szitán átnyomva visszatesszük a levesbe.
Savanyú tojás leves (szauri
ár)
Pici zsíron cukrot
pirítunk, lisztet öntünk hozzá– ez lesz a rántás –, vízzel felengedjük.
Ízesítéshez: mustár, babérlevél só, ecet, köménymag.
A tojást háromféleképpen lehet beletenni:
-személyenként
egyet óvatosan egészben beleengedünk
-összes tojást villával
felverjük és belekeverjük
-egyet villával
fölverni és belekeverni, a többit pedig egészben tesszük hozzá
Tejleves
(müliszupn):
1
l tejet felforralunk, hozzáöntünk a tészta főzővizéből kb.
2,5 dl-t, sóval (ízlés szerint pici cukorral) ízesítjük és
vékony házi metélttésztával tálaljuk.
Rántott leves (einpreinszupn –
péllmaunszupn)
Rántást készítünk, pirospaprikát szórunk bele. Vízzel fölengedjük, sóval és köménymaggal
ízesítjük. Tojást keverünk bele, majd petrezselymet szórunk a tetejére.
Van, aki zúzott fokhagymát is tesz a rántásba.
A receptekért köszönet Dr. Mirk Máriának!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése