2014. szeptember 18., csütörtök

Őrizzük meg a ránk maradt emlékeket!


Egy kedves ismerősöm, Zsámboki Szabolcs (a környékbelieknek nem kell bemutatnom :) kérését tolmácsolom most felétek!

Kedves vörösváriak!

Munkámban jelenleg a régi képek, hangfelvételek, audio- és videókazetták digitalizálásánál tartok. Szeretnék megkérni mindenkit, aki ezek közül bármelyikkel rendelkezik, keressen meg engem. Nem feltétlenül kérem az eredeti példányt, de legalább másolatot hadd készítsek. 
Örülnék ha ezeket Vörösváron közkinccsé tudnánk tenni digitalizált állapotban. Eredeti állapotában fénykép, magnó és videó-szalag formájában ezek az anyagok sajnos egy idő után elvesznek, szinte lekopnak, eltűnnek a hordozókról. Ha esetleg nem vagytok érintettek, de tudjátok, hogy valakinél van hasonló, kérlek jelezzétek feléjük vagy felém.

Köszönöm szépen!

Zsámboki Szabolcs

zs.szabi@freemail.hu
https://www.facebook.com/szabolcs.zsamboki.3?fref=ts

1 megjegyzés:

  1. Megmenti a városvezetés a település népi építészeti értékeit, helyi értékvédelmi rendeletével!

    A Vörösvári Újság 2013.májusi számában jelent meg írásom „Vörösvár népi építészeti emlékei.Sváb paraszti porták” címen.
    Az újságcikk megírására az késztetett, hogy a Szebb Környezetünkért Egyesülettel közösen egy sajátos városi történelmi tanösvény megépítését tervezzük „Vörösvári Tanösvények „néven.
    Az egyik célunk,hogy bemutassuk városunk nevezetességeit, építészeti emlékeit. A másik, hogy Vörösvárnak is legyen végre tanösvénye.
    A bemutatásra szánt épületek keresése közben tapasztaltam, egyre több régi ház tulajdonosa felújítási munkába kezdett.
    Néhány lelkes ember értékmentő áldozatos munkája nyomán régi, sváb paraszti porták újulnak meg,úgy hogy közben külső homlokzatuk nem változik meg.
    Őseim is ilyen portán nevelkedtek és éltek. Az ősök iránti tisztelet ösztönzött foglalkozni kell a múlt emlékeivel. Anyai nagyszüleim svábok voltak,Krauszok és Grimek.
    Korábban ezek az épületek értéktelenek voltak számomra.
    Vérteskozmán jártam , az ott lakók házaikat eredeti stilusba állították helyre, egy üdülőfalut hoztak létre.
    Annyira megragadott,hogy a Vörösvári tornácos házakat, sarok házakat, egyházi épületeket/ templom,plépánia,kápolnák/ fotón örökítettem meg.Közel százat gyűjtöttem össze.
    2012. szeptemberében levélben fordultam Kálmán Kingához városunk főépítészéhez.Levelemhez mellékeltem egy CD-t melyre az általam készített fotókat töltöttem le.
    Írásomban javasoltam ezen épületeket számba venni ,dokumentálni és esetleg védetté nyilvánítani.El kellene gondolkodni azon, hogyan lehetne ösztönözni honfitársainkat ezen épületek helyreállítására.

    Örömmel olvastam a Vörösvári Újság 2014 júniusi számában írásomnak lett foganata.Az önkormányzat ez év tavaszán megalkotta az új helyi értékvédelmi rendeletét a városkép megörzésére, védelmére. A rendelet a régi svábházak tulajdonosait próbálja felújításra ösztönözni.Megtudtam, hogy húsz épületet helyezett helyi védelem alá, tizennyolc emlékművet védett műtárggyá.Nyolcvannyolc népi jellegű épületet és húsz kereskedő épületet karakterhordozó épületté.
    Ha tehát valaki felújításba kezd érdemes utánanézni az önkormányzatnál, szerepel e a háza az értékvédelmi kataszterben. Térítés nélkül juthatnak stílusos felújítási javaslathoz. Minden házról adatlap készült mely éveken át tartó anyaggyűjtés eredménye. Az önkormányzat értesítést is küld ezen háztulajdonosoknak.
    Cél Vörösvár sajátos építészeti arculatát megőrizni, megmenteni, és helyreállítani.Az új helyi építési szabályzatot a képviselő testület 2014.május 24-i ülésén hagyta jóvá.
    Vörösvár népi jellegű lakóépületeiről írásokat olvashatunk a Vörösvári Újság júliusi és augusztusi számában.
    Vörösvárnak nincsenek kastélyai, palotái, de talán lesz Hollókőhöz hasonló ófalusi védett sváb parasztházai.
    Fontosnak tartom a Vörösvári Tanösvények tábláinak engedélyezésé- sét, elkészítését, felállítását, felavatását.

    P.vörösvár,2014.szept.
    Ny

    VálaszTörlés

Kattintás