2014. január 4., szombat

Auftakt - Sváb dalcsokor remixelve


Mint arról a blogon már hírt adtam, decemberben elindult egy modern szellemű, progresszív német népzenei pályázat, az Auftakt.  Hegedűs András készített interjút Pitz Dániellel, a pályázat egyik ötletgazdájával a Solymári Magazin decemberi számában.

Sváb dalcsokor remixelve
Különleges pályázat fiatal, nemzetiségi zenebarátoknak

Alaposan felkavarhatja a környék zenei életét az a pályázat, amit kevéssel lapunk megjelenése előtt írt ki a Szépsolymár Alapítvány, sváb zeneművek modernizálására, több nemzetiségi önkormányzat támogatásával. A kezdeményezők elmondták: nem akarják (és talán nem is tudnák) megváltoztatni az élő népzenei hagyományokat, csak arra kíváncsiak, hogy lehet-e élénkíteni a zenéink iránti érdeklődést ilyen kísérletekkel, képes-e ez a zenei világ a módosulásra, illetve ha van a helyi zeneszerzőkben ilyen indíttatás, az milyen irányba mutat. A projekt három ötletgazdája közül Pitz Dániel válaszolt kérdéseinkre.

Hogyan, mikor és főleg miért, milyen előzmények után született meg az az ötlet, hogy egy ilyen pályázatot írjatok ki sváb népzenék „technósított”, feldolgozására?

Az idő elmúltával minden megújul és változik a kor igényeinek megfelelően; ilyen a népzene is. Mivel több külföldi, de magyar mintát is találni arra vonatkozólag, hogy erre van igény, azt gondoltuk, hogy ebből kár lenne kimaradnunk. A fiatalok számára mindenképp vonzó lehet egy ilyen, hiszen a sváb zene modern köntösbe való felöltöztetése egy új kihívás.


Úgy érzitek, hogy vannak a sváb zenék potenciális célközönségének olyan tagjai, akiket hidegen hagy ez a zene, de ilyen feldolgozásokkal esetleg ők is megkedvelhetik?

Igen, azt gondoljuk, hogy vannak a felnövekvő generációkban olyanok, akik azért nem kedvelik annyira a népzenét, mert elavultnak és régimódinak tartják. De valahol ez is természetes, hisz nem várhatjuk el senkitől, hogy maradjon a régi dolgoknál. Azt reméljük, ha a sváb népzenét átformáljuk oly módon, hogy az megfeleljen a fiatalok, valamint a kor igényeinek, akkor többen fogják ezt a fajta népzenét hallgatni.

Megítélésetek szerint mennyire számít előzmény nélkülinek ez a kezdeményezés, vagy mit tartotok benne igazi újdonságnak? Elvégre a magyar népzene poposítására már régóta vannak kísérletek, elég csak a 2000-es évtizedben nagyon népszerű Nox együttesre gondolni, de orosz vagy német népzenék diszkósított-technósított változataira is könnyen rá lehet bukkanni az interneten, már a 90-es évektől kezdődően...

Nem állítjuk, hogy mi találtuk fel a spanyolviaszt. Amit most csinálunk, azt elsősorban már működő és nagy sikernek örvendő példák miatt csináljuk. Mint ahogyan sok mindenben, itt is elsősorban Németországot és Ausztriát tekintettük példaképnek, ahol a helyi népzenéből sok olyan modern számot kreálnak, melyekben a már-már feledésben lévő dalokat dolgozták át, és most fiatalok sokasága énekli őket. Persze ez egy furcsa megoldása az értékmentésnek, de azt gondoljuk, hogy ha csak néhány ember akad is, aki hangszert ragad emiatt, és hagyományos módon is elkezd zenélni, akkor már megérte.

Miért pont erre a címre esett a választás? A zenéhez értők nyilván ismerik az Auftakt, mint zenei műszó jelentését, de annyira jellemző lenne ez a fogalom a sváb zenére?

Szerettünk volna ütős nevet adni a pályázatunknak, és ez a szó szoros értelmében sikerült is, hiszen az Auftakt nem mást jelent, mint felütést. Aki jártas a zenében, az tudja, hogy bizonyos dalok felütéssel kezdődnek, s ez a sváb zenében sem ritka. Sőt, beszélhetünk felütésről átvitt értelemben is, hiszen felütjük a régi daloskönyveket, és megújítjuk azokat, így véleményünk szerint ez a név jól tükrözi azt, amire készülünk.

Már nyár óta lehet találkozni a környékbeli újságokban az Auftakt beharangozóival. Miért csak mostanra sikerült kiírni ténylegesen a pályázatot?

Ez az első pályázat, amit kiírunk, így nem szerettük volna elkapkodni a kiírást. Igyekeztünk minden részletet pontosítani, hogy valóban az szülessen meg, amit tervezünk. Persze a bürokrácia is erősen beleszólt ebbe, hiszen a pályázatot kezelő alapítványt a Szépsolymár Kulturális Alapítványt is csak nemrég jegyezték be.

Több helyütt is felbukkan a kiírásban, hogy a Pilisi-medence német zenéjének megőrzése a fő cél, a jelentkezés viszont nincs korlátozva, elvileg jelentkezhetnek a pályázók az ország más részéről, sőt külföldről is. Mit tesztek, ha például érkezik egy jól sikerült pályamű egy baranyai sváb népdal hiphopos feldolgozásával, vagy befut egy ütős dél-alföldi sváb remix?

A pályázatot elsősorban a Pilis-medencébe élőknek írtuk ki, de természetesen nincsenek kizárva azok sem, akik távolabbról, vagy akár külföldről jelentkeznek. Nekünk a célunk az, hogy felelevenítsük a népzenét, így ilyen határokat hiba lenne megszabni. Természetesen nem titok, hogy amennyiben nagy sikernek és népszerűségnek örvend a kezdeményezés, szeretnénk az egész országra kiterjedően meghirdetni a versenyünket.

Szintén a már említett Nox együttesre volt jellemző, hogy írtak olyan dalokat is, amelyek „mintha” népzenei feldolgozások lettek volna, de valójában saját szerzemények voltak. Lehet a kiírásra pályázni olyan dalokkal is, amelyek stílusukban az itteni sváb népzenét követik, de teljesen saját szerzemények?

A pályázati kiírásban feltüntettük azt is, hogy mit várunk a jelentkezőktől. Itt megszabtuk azt is, hogy egy adott műben mennyi legyen az eredeti sváb zene, mely azt gondolom egy töredék része csak éppen ezért, hogy akinek van önálló ötlete, az se kerüljön háttérbe, hanem érvényesítse azt. Teljesen egyedi műre most nem írtunk ki pályázatot, de már nekünk is eszünkbe jutott ez a lehetőség. Nem kizárt, hogy később erre is lesz alkalom.

Határozottan kizárja a pályázati kiírás az oberkrainer zenei stílust, mi ennek az oka?

Az oberkrainer stílus az osztrák népzenére jellemző, de nem az itteni dallamvilágot és életérzést tükrözi. Fontos leszögezni, hogy nem azt akarjuk, hogy stílusokat és dalokat átvegyünk, így nem csak ezt, de azt is tisztáznunk kellett, hogy kizárólag magyarországi német dalok és zenék átiratát várjuk, semmiképp sem osztrák vagy német népzenei átiratokat.

Lehet már tudni valamit arról, hogy kiket kértek fel a szakmai zsűribe?

Hamarosan a zsűri tagjaira is fény fog derülni! Annyit elöljáróban el lehet mondani, hogy három fő alkotja a zsűrit. Nevüket valószínűleg mindenki ismeri itt a Pilisi-medencében, hiszen munkájukkal már sok eredményt letettek az asztalra. A tagok bemutatása december 15-én kezdődött, Buzás Bálint bemutatkozója már fent van honlapunkon, az auftakt.hu-n. Minden hónapban egy újabb zsűritagot fogunk felfedni.

Hogyan kívánjátok biztosítani, hogy a pályázati idő letelte után a benyújtott pályaművek – de legalábbis a sikerültebbek – valóban tovább éljenek, és ténylegesen beteljesítsék azt a célt, ami a pályázati kiírás alapjául szolgált?

A zsűri által legjobbnak ítélt pályaművekből, valamint a közönség által legjobbnak ítélt számokból szeretnénk egy CD lemezt készíteni, melyet minden nyertes megkap. A számok további utóéletéről is vannak elgondolások, de majd mindent a maga idejében. :-)

H. A.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás