2013. december 10., kedd

Sváb főzőtanfolyam 3.0



Ismét egy jó hangulatú szombat délelőttöt tudhatunk magunk mögött. A hagyományos sváb ételek elkészítésének módját több mint 20 lelkes anyuka leste el a háziasszonyoktól, akik sok év tapasztalata alatt összegyűjtött fortélyt, tippet osztottak meg velünk.
A két Mári (Wippelhauser Andrásné, Brandhuber Jánosné) segítségével bablevest (fizujnszupn), hatalmas mennyiségű krumpligombócot (krumbiankneill) és fonott kalácsot (Allerheiligenstriezel) ill. sós fonott kalácsot (flézl) készítettünk. Közben pedig sokat tanultunk, pl. azt, hogy a tojás ne legyen hideg, amikor a tésztához keverjük; a sokunk által még sosem próbált négyesfonás titkát is megismerhettük; megtudtuk, hogy a krumpligombócnak ugyanaz a tésztája, mint a supfnudlnak és a szilvás gombócnak, és mennyire feldobja az ízét egy kanál zsír. :)

Hamar elrepült ez a pár óra, a végén nagyon finomat ettünk és jót beszélgettünk. Tavasszal pedig újra, ugyanitt!

A receptek itt és itt találhatóak, hamarosan pedig a fizujnszupn receptjét is közzéteszem.

Köszönjük a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak a szervezést, valamint Wippelhauser Andrásnénak és Brandhuber Jánosnénak a közreműködést!

fotók: Mirk Mária










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás