2013. október 28., hétfő

Unokák nemzedéke


Két hete volt az "Unokák nemzedéke" cimű, 3 riportból álló kisfilmből bemutatója a Magyarországi Németek Házában. Volt szerencsém megtekinteni az előadást és a filmet is. Elgondolkodtató, figyelemfelkeltő a három sváb fiatal véleménye, hozzáállása a hagyományőrzéshez és a sváb nyelv használatához... 
"A 2013 tavaszán forgatott kisfilmek teljes képet nyújtanak arról, milyen nyelvi identitással rendelkeznek Magyarországon a német kisebbség fiatal tagjai. Van, aki öntudatosan vallja, hogy a sváb nyelv nem csak családjának nyelve, de saját német identitásának egyik legfontosabb építőeleme is. Van, aki arról számol be, hogy nem beszéli, de még megérti a sváb nyelvet, s van, aki nyelvi gyökereit nem érzi olyan fontosnak, ám nagyon erősen kötődik más német hagyományokhoz. A kisfilmek főszereplői tehát mind különböző módon élik meg németségüket, különböző szálakkal kapcsolódnak a kisebbségi közösségekhez, de mindannyian a németországi magyar nemzetiség tagjának tekintik magukat."
(www.goethe.de)

A filmek megtekinthetők itt.
Magyarország területén található pöttyökre kattintva lehet megnézni a filmeket!

És akkor mindjárt meg is ragadom az alkalmat, és várom a TI véleményeteket, gondolataitokat a filmben elhangzottakkal kapcsolatban. Mennyire vagytok hagyományőrzők, mennyire beszélitek a sváb nyelvet? Közel áll hozzátok nagyszüleitek öröksége? Milyen szerepet játszik életetekben a szokások tisztelete? Ha szerepet játszik, akkor miért, ha nem, akkor miért nem?

Érdekes lenne összehasonlítani a Magyarország más tájain élő fiatalok gondolataival...
Várom a véleményeteket! Hajrá fiatalok! :))

Írhattok kommentet is a bejegyzéshez, vagy e-mailt is küldhettek: steckl_rita@yahoo.de

1 megjegyzés:

  1. A videókat még nem néztem végig, de jómagam (23 éves vagyok) sokat értek a beszédből, beszélni azonban csupán néhány szót tudok. A többi hagyományt fontosnak tartom, de tudom, hogy nyelv nélkül hamar kihal a kultúra is.

    VálaszTörlés

Kattintás