2013. július 4., csütörtök

Nemzetiségi kórusok VI. Országos Minősítő hangversenye Solymáron


Izgalmas és sok munkával járó feladatra vállalkozott Német Nemzetiségi Önkormányzatunk 2013. június 08.-án. A Magyarországi Német Ének Zene és Tánckarok Országos Szövetségével karöltve megrendeztük 19 ! kórus részvételével a VI. Országos  Minősítő hangversenyt
A maratoni megmérettetés reggel 9 –kor rövid, ünnepélyes megnyitóval kezdődött, ahol polgármesterünk Dr. Szente Kálmán németül köszöntötte a messziről jött vendégeket. Ezután a helyi „erők” nevében jómagam, majd Kreisz Ferenc Úr a Landesrat Ének szekció elnöke köszöntötte a dalos társakat. Végül az üdvözlők sorát Sax László a Landesrat Egyházzenei szekciójának elnöke zárta.
A kórusok elhelyezése az általános iskola „B” épületében történt mindenki nagy megelégedésére. Köszönet illeti a Művelődési Ház dolgozóit is, akik a hang és fénytechnikáról valamint a takarításról gondoskodtak.  A résztvevő kórusok igazgatását, ügyes, bajos dolgaik megoldását a Nemzetiségi Önkormányzat és segítői oldották meg professzionálisan, szívből köszönjük áldozatos munkájukat.
Bizony nem volt könnyű dolga a nemes zsűrinek, kinek tagjai közt Birinyi József Úr (zsűri elnöke, Kóta társelnöke, Magyar kultúra lovagja, Hungarikum szövetség elnöke), Dr. Márkus Miklósné (KÓTA sajtó és szerkesztő bizottságának elnöke, a Magyar Kultúra lovagja, A Kodály Társaság elnökségi tagja ) és Tóth András Úr ( zenepedagógus, zeneszerző, Egressy Béni díjjal, Pásztori Ditta díjjal kitüntetett karnagy) látta el a nehéz feladatot.

A nap hamar telt, az órákat a fellépő kórusok szépen csendülő dalai tették hangulatossá.
A minősítő hangverseny zárása 18.00 óra körül történt, amikor is a zsűri értékelése után az utolsó oklevél is kiosztásra került. Óriási volt az öröm a solymári kórusok berkeiben, hiszen a Hagyományőrző Asszonykórus kiemelt arany, a Solymári Férfikórus pedig arany minősítő oklevéllel büszkélkedhet ezentúl. Szívből gratulálunk az elért teljesítményhez és további szép sikereket kívánunk.
 
Összességében elmondható, hogy egy jól sikerült országos! rendezvényt mondhat magáénak Nemzetiségi Önkormányzatunk, ezt alátámasztja az a  sok dicséret és köszönet, melyek a nemzetiségi kórusok részéről elhangzottak. Külön öröm számunkra, hogy meglepetésfotónk óriási sikert aratott.
Mind a rendezők, mind a résztvevők megegyeztek abban, hogy ez a találkozó, ez a minősítő hangverseny  is bizonyítéka annak, hogy a magyarországi német ének és zenekultúra él és virágzik.  

Feljegyezte: M. Cservenyi Magdolna




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás