2013. június 17., hétfő

Szentiváni Újság júniusi szám


A Szentiváni Újság júniusi száma már kedden kapható lesz, egy kis ízelítő a tartalomból:


Napokon belül startol az a jubileumi rendezvénysorozat, mellyel Pilisszentiván és németországi testvérközsége, Marktleugast ünnepli a két település közti hivatalos kapcsolatteremtés 25. évfordulóját. Nem csoda hát, hogy a házigazdák már hónapok óta lázasan dolgoznak a négy napos programsorozat előkészítésén, hogy amire oda kerül a sor, zökkenőmentesen követhessék egymást az események. A Szentiváni Újság júniusi száma beszámol az utolsó programegyeztetések egyikéről, valamint a találkozóhoz kapcsolódó rajzverseny előkészületeiről is.

Nyolcvan éve, 1933. júniusában történt a pilisi szénbányaüzem legismertebb bányabalesete, a Solymár-akna járataiban bekövetkezett vízbetörés, amelynek következtében tizenegy bányász rekedt négy napra az elöntött vágatok mélyén. Bár nem ez volt a bányaüzem legsúlyosabb balesete, annak idején az országos közéletet is alaposan felkavarta a tragédia. Az évforduló alkalmából a Szentiváni Újság korabeli szaklapok és helyi újságok segítségével emlékezik meg az akkor történtekről. (információs oldal a Pilisi medence szénbányászatáról: http://pilisiszenbanyak.lapunk.hu/)

http://pilisiszenbanyak.lapunk.hu/
 
Rekordokat döntögető árvíz vonult le az elmúlt hetekben a Dunán, a folyó menti megyékben számos helyszínen volt szükség a távolabbról érkezett önkéntesek segítségére. Ezért is jelentős, hogy Pilisszentiván részéről most is sokan helytálltak, noha a közvetlen környéket nem érintette az áradat: a helyi tűzoltók és polgárőrök több mint egy héten át dolgoztak az elöntéssel fenyegetett budapesti, dunakanyari és dél-magyarországi területek megmentéséért, egy kisebb csapat ugyancsak a Dunakanyarban vállalt ugyanilyen feladatokat, és olyanok is akadtak, akik adományokkal segítették a védekezési munkát. A községi tűzoltók által végzett védelmi munkákról a Szentiváni Újságban is részletesen olvashatnak.


Huszonötnél több, csillogó tollazatú kakas, jelmezbe öltözött nyugdíjasok és sürgő-forgó főzőcsapatok: többek között ezek jellemezték a pilisi régió első kakasszépségversenyét, amelyet májusban tartottak a szentiváni tájház udvarán, dr. Peller György jegyző ötletéből. A látványos és ízekben gazdag esemény résztvevői sok információval is gazdagodhattak, a legszebb kakasok gazdái pedig értékes jutalmakkal térhettek haza, sőt az sem távozott üres kézzel, aki a legjobban tippelte meg egy kiállított kakas súlyát. A rendezvényről képriporttal számol be a Szentiváni Újság júniusi száma.

Érdekes túrákon vettek részt az elmúlt hónapban a szentiváni helytörténeti egyesület, illetve a sportegyesület keretében működő túraszakosztály tagjai: az előbbi csapat többek között a Paksi Atomerőmű turbinacsarnokában és milliós értékű Zsolnay-kerámiák között tett kirándulást, míg a másik társaság tagjai gyors folyású hegyi patakokban raftingoltak, és egy fajdkakassal vívtak vesztes csatát egy ösvényen való áthaladás jogáért. A Szentiváni Újság júniusi számában mindkét túráról alapos beszámoló olvasható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás