2013. március 5., kedd

Andrusch-Fóti Mária


Mai bejegyzésem egy olyan embernek állít emléket, aki áldozatos munkájával sokat tett a közösségért, a nemzetiségi kultúra, a sváb nyelv fennmaradásáért. Ezzel egyben elindítok egy sorozatot, melyben olyan híres környékbeli hagyományőrzőket, lokálpatriótákat mutatok be, akik sajnos már nincsenek köztünk.

"Andrusch-Fóti Mária 1934. augusztus 10-én született Pilisvörösváron. Tanítói pályafutását 1953. július 1-jén, Hollókőn kezdte. 1954-ben házasságot kötött Andrusch Józseffel, s hazatért szülőfalujába. 1954 őszétől nyugdíjazásáig, 1993. december 30-ig dolgozott Pilisvörösváron mint tanítónő. Húsz éven keresztül volt gyermek- és ifjúsági felelős.
 
Pedagógiai munkájának elismeréseként az alábbi kitüntetésekben részesült:
1983.: Kiváló Úttörővezető,
1986.: Kiváló Munkáért Érdemérem,
2006.: az Oktatási Miniszter által adományozható Karácsony Sándor Díj.
 
1990-ben, a rendszerváltozást követő első önkormányzati választáson megválasztották önkormányzati képviselőnek. Az Oktatási Bizottság tagjaként, a Szociális és Népjóléti Bizottság elnökeként és tanácsnokként végezte munkáját. Irányítása alatt 1991-ben a volt „Szaki” elhanyagolt épületét a helyi vállalkozók önzetlen munkájával és anyagi támogatásával átalakították egy szociális feladatokat ellátó intézménnyé (Napos Oldal Szociális Központ).
 
Képviselői munkája után Mida néni továbbra is aktív tagja maradt a közéletnek. Éveken át volt a Vörösvári Újság nemzetiségi rovatának szerkesztője. Még a legutóbbi időkben is rendszeresen publikált a Vörösvári Újságban rövid cikkeket vörösvári német nyelvjárásban.
 
2006-tól a Sváb Nyelvtanfolyam keretében nagy szeretettel tanította őseink nyelvére az érdeklődőket először a Schiller Gimnázium, majd a Templom téri iskola épületében.
 
2009-ben Dr. Müller Mártával közösen megírták a Kriaz kaut! - Grüß Gott! című pilisvörösvári nyelvjáráskönyvet. Ugyanebben az évben Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Andrusch-Fóti Máriának a vörösvári „sváb” (bajor) nyelvjárás megőrzése, leírása és az utódoknak való továbbadása terén dr. Müller Mártával kifejtett kiemelkedő közös munkájuk elismeréseként megosztott díjként Pilisvörösvárért emlékérmet adományozott.

Emlékét megőrizzük!"

(A cikk és a kép forrása: Gromon István Gyászjelentés c.cikke, Vörösvári Újság, 2012 október)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás