2013. február 2., szombat

Foschingskropfe, králdi


Szentivánon így készítették el a farsangi fánkot, a "foschingskropfe"-t , általában farsang szombatján: 

Hozzávalók:
1 kg liszt
7 tojás sárgája
5 dkg élesztő
10 dkg vaj
kb. 1/2 l tej
1 kk. cukor
1 dl rum
csipet só
porcukor + vaníliás cukor

Az élesztőt 1,5 dl langyos cukros tejben megfuttatjuk.
A szitált liszt közepébe öntjük, a lágy vajat és a többi hozzávalót is beletesszük, majd simára dagasztjuk, amíg a lágy tészta elválik az edény falától. Legalább egy óra hosszat kelesztjük meleg helyen.
Újra dagasztjuk, majd ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és kiszaggatjuk belőle a fánkokat. Kicsit pihentetjük, majd mindkét oldalát forró olajban kisütjük. Miközben az első oldalát sütjük, a láboson legyen fedő.
Még melegen meghempergetjük vaníliás cukorral ízesített porcukorban
.



Králdi 

(4 személy részére)
 
Vörösváron: „králldi kropfe” /kerekezett, kerékkel vágott fánk/, Szentivánon: „sattnkropfe” /forgácsfánk/ vagy „fespréiheszkropfe” /ígéretfénk, mert eljegyzésre készítették/. De a gyermekágyas anyukának is ezt vitte a komaasszonya, és húslevest. Nagymamám mindig egy héttel farsang után sütött "králdit".

Hozzávalók:
4 tojás sárgája
csipet só
kb. 4 evőkanál kanál liszt
4 kanál rum

A hozzávalókból lágy tésztát gyúrunk, a liszt mennyiségével szabályozzuk a keménységet. A tésztát vékonyra nyújtjuk, derelyevágóval kb. 12 centiméteres négyzeteket vágunk. Az ábra szerint 4 lyukat vágunk bele, amelyeken áthúzzuk a sarkokat.
Forró olajban kisütjük. Vaníliás vagy fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.



A receptért köszönet Dr. Mirk Máriának!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás