2013. január 14., hétfő

Vörösvári siker az MNOÖ gálaestjén


Megtartották a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának gálaestjét szombaton Budapesten, amelyet immár 17. alkalommal minden évben január második szombatján rendeznek, emlékezve az 1994 decemberében választott kisebbségi önkormányzatok megalakulására. Az eseményen átadták a magyarországi németség legmagasabb kitüntetését, az úgynevezett "aranytűt" három, a német nemzetiségért kiemelkedően sokat tett személyiségnek.
 

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata rendezvényének védnöke Michael Zimmermann, Ausztria magyarországi nagykövete volt.
A gálaesten Erich Pialek, Ausztria magyarországi nagykövetségének tanácsosa és konzulja emlékeztetett arra, hogy a magyarországi németeknek tragikus és változatos történetük volt a 20. században. Megjegyezte, korábban házelnökként Szili Katalin - aki a szombati eseményen is részt vett - kezdeményezte, hogy az Országgyűlés emlékezzen meg a német kisebbség jelentős részének 1946 és 1948 közötti kitelepítéséről.
Erich Pialek szólt a német kisebbség oktatásának fontosságáról és arról, hogy országszerte van lehetőség a német nyelvű oktatásban való részvételre, az óvodától a felsőoktatásig. Magyarország egyetlen német nyelvű felsőoktatási intézményét, a budapesti Andrássy Egyetemet az osztrák állam is támogatja, ezenkívül vannak német nyelvű könyvtárak Szegeden, Debrecenben és Pécsett is.
Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke kiemelte: a német kisebbségi önkormányzat igyekszik megtalálni a helyét az új önkormányzati struktúrában. Hangsúlyozta: a német nyelvű óvodákat, oktatási intézményeket továbbra is támogatni kell.
 A német országos önkormányzat elnöke a gálaest keretében átadta az úgynevezett "aranytűt" Erdei Ferencnek, Sárdi Jánosnak és Schäffer Istvánnak.

A méltatás szerint Erdei Ferenc, a Leőwey tánccsoport alapító tagja 1994-től a móri kisebbségi önkormányzat elnöke, 1999-2011 között pedig a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata kulturális bizottságának elnöke, közben 2000-2003 között a Magyar Rádió kuratóriumának tagja, illetve 2002-2010 között a Fejér Megyei Német Önkormányzatok Szövetségének elnöke is volt.
Sárdi János kékfestő mester munkássága képezi a szülőfalujában, Nagynyárádon évente megrendezett Országos Kékfestő Fesztivál kiindulópontját, műhelye évtizedek óta nyitva áll az érdeklődők számára.
Schäffer István 1990-ben igazgatóként létrehozta az első önálló Német Nemzetiségi Gimnáziumot Budapesten, amelyet 2011-ig vezetett.

Idén tizedik alkalommal adták át ugyancsak a gálaesten a Valeria Koch-díjat, amelyet magyarországi német középiskolások kapnak kiemelkedő iskolai teljesítményük és nemzetiségi területen végzett munkájuk alapján. A díjat Baranyai Brigitta (Lovassy László Gimnázium, Veszprém), Stocker Andrea (Friedrich Schiller Gimnázium, Pilisvörösvár) és Weimert Viktor (Koch Valéria Iskolaközpont, Pécs) kapta.    
A gálaműsorban fellépett mások mellett a bólyi vegyeskórus, a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium kórusa, a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület fúvószenekara, a bólyi ifjúsági fúvószenekar, a szári tánccsoport, a solymári Edelstein tánccsoport, a bajai fúvóskvintett és a városlődi Peidl-Tokolics duó.

(MTI)

Ezúton gratulálunk Stocker Andreának!

3 megjegyzés:

  1. Én még annyival kiegészíteném az MTI tudósítását, hogy a vörösváriak triplán büszkék lehettek, hiszen a műsorban fellépett Mirk Szilvia és Júlia is, akik csodálatos dalokat énekeltek vörösvári dialektusban. Szilvia előadta eredeti viseletben azt a kis történetet is, mellyel idén az Országos Nyelvjárási versenyt megnyerte, ráadásul a folyosón a gála előtt és után, na meg a szünetben a pilisvörösvári Die Adlersteiner (melyben szintén egy Mirk, történetesen Olivér zenél) zenekar játszott. A gála vége után pedig a hangulatot a vörösvári delegáció tánccal fokozta.

    Üdv: Fuchs Sandra/Zsámbék

    VálaszTörlés
  2. Kedves Sandra! Ismételten köszönjük a hasznos és számunkra olyan fontos információkat! Kár, hogy az MTI tudósításában ők nem szerepeltek... Az Unser Bildschirmben biztos lesz majd egy kis összefoglaló a gáláról. :) Üdv, Rita

    VálaszTörlés
  3. Az ideiről még biztosan lesz, hogy a jövő évben lesz-e még Unser Bildschirm vagy csak archív anyagok ismétlései fognak futni, az pedig hamarosan eldől. Sajnos nincsenek jó hírek ezzel kapcsolatban. Lásd.: Neue Zeitung 1/2013 S.2 "Erneute Kündigungen bei öffentlich-rechtlichen Sendern - Unser Bildschirm auch betroffen?"
    S.

    VálaszTörlés

Kattintás