2013. január 24., csütörtök

Szentiváni Újság januári szám


Megjelent a Szentiváni Újság legújabb száma, kis ízelítő a tartalomból:


Idén nyáron ünnepli Pilisszentiván községe annak a partnerkapcsolatnak a negyedszázados évfordulóját, amelyet az összes magyarországi település tekintetében az elsők között kötöttek meg nyugat-németországi községgel, Marktleugasttal. A pilisszentivániak már most készülnek a 25 éves jubileum júniusi eseményeire, nem csoda, hogy az erről szóló előzetes beszámoló az egyik legfontosabb cikke a Szentiváni Újság januári lapszámában. Kiderül a lapból az is, hogy kikből áll az évfordulós eseménysorozat szervező bizottsága, sőt az olvasók már a tervezett program vázlatából is ízelítőt kaphatnak.


Több olyan pedagógusról is lehetett olvasni az elmúlt években a Szentiváni Újság hasábjain, akik a község 1950-1970 közti legendás tanárgenerációjának tagjai voltak, ez alkalommal pedig Sziván Jánosról közöl megemlékezést a lap, aki többek között igazgató, zenetanár és kultúraszervező is volt a településen. A cikk annak ellenére született meg – olvasói „közkívánatra” –, hogy a példás emberségű tanító születésének vagy halálának mostanában nincs kerek évfordulója; a nagyfokú olvasói érdeklődés viszont előrevetíti, hogy a következő kerek évforduló akár egy időtállóbb emlék állítását is elhozhatja a tanár úr tiszteletére.


Takaró Mihály irodalomtörténész február 7-én Madách Imréről tart majd előadást a szentiváni iskola aulájában, a Szentiváni Újság ennek apropóján közli a Helytörténeti Egyesület azon cikkét, amely a nagy drámaíró pilisszentiváni gyökereit igyekszik felderíteni. Madách ugyanis a környék egyik földesurának, Majthényi Károlynak a leszármazottja volt, édesanyjának pedig biztosan voltak birtokai a Pilisi-medence településein.

Novemberben egy olyan, nemrégiben felfedezett új helytörténeti „leletbe” mélyedhettek bele a Szentiváni Újság olvasói, amely még a helytörténet környékbeli kutatói előtt is szinte ismeretlen volt: egy olyan újság híreibe, amely ezelőtt 85 esztendővel indult meg, az akkori pilisi járás hivatalos lapjaként, és tíz éven keresztül szolgálta az itt élők tájékoztatását. Akkor az első néhány évfolyamba engedett betekintést az újság cikke, most pedig az 1930-36 közötti évek áttekintésével folytatódik a kérdéses hetilap – a Pilishegyvidéki Hírek – fontosabb témáinak, híreinek ismertetése.

Gazdag műsorral köszöntötte a 70 éven felülieket Pilisszentiván önkormányzata a számukra rendezett karácsonyi ünnepségen, ahol a szokottnál jóval többen voltak most azok is, akiket név szerint köszöntöttek, valamilyen konkrét alkalomból. A kerek évfordulót ünneplő nyugdíjas házaspárok közül például nem kevesebb, mint hetet kellett köszönteni ezen a napon: hat pár 50 éve esküdött örök hűséget egymásnak, egy családban pedig több mint 60 éve mondta ki a szülők hű társuknak az azóta is megtartott „igent”. Az ünnepségről képriportban számol be a Szentiváni Újság januári száma.


A Szentiváni Újság kapható a pilisszentiváni üzletekben, valamint Pilisvörösvárott a Görgey utcai CBA-ban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás