2012. december 22., szombat

Rahmkranzerl


Solymári sváb aprósütemény, karácsony előtt is kedvelt volt. Igaz, úgy a legfinomabb, ha egy hétig áll, de talán még nem késő megsütni, hiszen a két ünnep között is jönnek vendégek, akiket megkínálhatunk vele.
 
Hozzávalók:
 
50 dkg liszt
20 dkg zsír
15 dkg kristálycukor
1 dl tejföl
3 tojássárgája+fehérje a megkenéshez
fél csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
10-15 dkg durvára darált dió+ kristálycukor
 
Elkészítés:
A zsírt és a tojássárgáját alaposan összekeverjük, majd folyamatosan adjuk hozzá a cukrot, tejfölt, vaníliás cukrot, legvégén pedig a lisztet és a sütőport. Jól összegyúrjuk, majd kinyújtjuk 1 cm vastagságúra. Kb. 3 cm átmérőjú szúróval kiszúrjuk, a közepét is (ezért hívják koszorúnak). Tojásfehérjével megkenjük, belemerítjük a dióval összekevert kristálycukorba. Jól kizsírozott tepsin szép haloványra sütjük.

Nagyon finom, omlós sütemény. Nagymamám is sokszor sütötte, de ő kicsit másképp csinálta: egy teli karikát és egy lyukasat összeragasztott baracklekvárral.


A receptért köszönet Koppány Máriának!
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás