Mit is
főztek őseink? Milyen nyersanyagokat használtak? Hogyan főztek?
Ebből mit vehetünk át és adhatunk tovább utódainknak?
Ezekre a
kérdésekre kereste a választ Pilisszentiván Német Nemzetiségi
Önkormányzata, amikor 2008-ban útjára indította a sváb
főzőtanfolyamot. Az alapgondolat a szentiváni főzési hagyományok
megmentése volt, ugyanis elegünk volt a nemzetközi gyorsételekből,
amelyek ráadásul egészségtelenek is. Az akkori NNÖ négy tagja,
akik mellesleg gyakorló háziasszonyok is, szerettek volna idősebb
háziasszonyoktól még annyi receptet és konyhai fogást átvenni
és átörökíteni, amennyit még lehet.
A tanfolyam
nyolc éve folyik az iskola tankonyhájában, és 2015. március
28-án, most húsvét előtt volt a 15. főzési alkalom. A tavaly
októberben megválasztott új NNÖ 33 éves átlagéletkora ellenére
nagyon hagyománytisztelő és úgy döntött, hogy tovább folytatja
ezt a jól bevált tanfolyamot.
Kik is
főznek? Egyrészt két tapasztalt háziasszony, Wippelhauser
Andrásné és Brandhuber Jánosné, az állandó szakácsnők, és
alkalmanként meghívunk olyan idős asszonyt, aki egy-egy étel
elkészítésének specialistája. Például tavaly adventkor Ziegler
Annus néni mutatta meg, hogyan kell elkészíteni a hájas fánkot.
Másrészt a résztvevők is főznek, mert nem ám csak úgy van,
hogy ülünk és nézzük a szakácsot, mint a tévé előtt.
Mindenki tevékenyen közreműködik nem csak a főzésben és
evésben, hanem utána a takarításban is. Igen örvendetes, hogy
sok anyuka elhozza a csemetéit is, akik különösen
tésztadagasztásban jeleskednek.
Mit is
főzünk, mit is sütünk? Ötfogásos menüt biztosan nem,
hiszen nagyanyáink korában nem voltak különleges hozzávalók, de
idejük sem volt, hogy a házi, kerti és szántóföldi munkák
közben sokat foglalkozzanak a főzéssel. Tehát azt főzték, amit
az udvarban, a konyhakertben és a földön maguk megtermeltek:
gabonát, kukoricát, krumplit, káposztát, répát, almát, körtét,
cseresznyét, szilvát, tejterméket, tojást, csirke- és
sertéshúst. Nagyon jól értettek hozzá, hogy kevés hozzávalóból
sokszínű menüt varázsoljanak az asztalra. Krumplistésztából
készült például a bablevesbe való gombóc, a szilvás gombóc és
a zsírban sült krumpliflekli. Ha tésztát gyúrtak, abból is
sokféle étel került az asztalra: zsírozott leves (opksmojceni
supn), káposztás cvekedli, babos, mákos, grízes, krumplis vagy
túrós tészta. De ha ünnepi édességről volt szó, akkor nem
takarékoskodtak az idővel: a Mindenszentekre készített fonott
kalácsnál kivárták, amíg a tészta jó nagyra kel, és a rétest
is kézzel nyújtották. Mindezeket az ételeket már elkészítettük
a főzőtanfolyamon.
Hogy is
csináljuk? Lazán és vidáman. A NNÖ az anyagbeszerzésre
10.000,- forintot ad, a konyhát, az edényt és a konyhai eszközöket
ingyen használhatjuk, és a szakácsnők, a képviselők is ingyen
dolgoznak, egyszerűen azért, mert kedvük telik benne. Így aztán
a résztvevőknek semmit sem kell fizetniük. Reggel kilenckor
megbeszéljük a recepteket és a munkafolyamatokat, aztán mindenki
munkához lát, senkit sem kell külön megkérni. Hiszen a
résztvevők többnyire rutinos háziasszonyok. Végül szépen
megterítjük az asztalt és kényelmesen megesszük, amit sütöttünk
és főztünk. Legutóbb sertéstarjából készítettünk vadast,
majd négyféle smarni elfogyasztásával zártuk a jól sikerült
tanfolyamot.
Mirk Mária
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése