A tavaszi szentiváni főzőtanfolyam résztvevői elkészítették többek közt gyerekkori kedvencemet, a "Khipfüsmarn", Vörösváron emlékeim szerint inkább "Khipfüsmoan"-nak hívták, és sütőben sütötték.. Utoljára akkor ettem, amikor nagymamám csinált, és azóta sem sikerült megszereznem a receptjét, egész mostanáig. Fogadjátok szeretettel! :)
Szentiváni
Khipfüsmarn
Hozzávalók:
6 szikkadt
kis kifli
2 tojás
5 dkg cukor
5 dl tej
1-2 kanál
liszt, csipet só
4 dkg zsír
a sütéshez
A tojások
sárgáját a cukorral és a tejjel kikeverjük. A szikkadt kifliket
karikára szeljük, majd beleforgatjuk a tojásos tejbe. Kb. fél
órát áztatjuk. Többször átkeverjük, hogy egyenletesen ázzon
minden darab. Ha nem szívta fel az összes tejet, 1-2 kanál lisztet
is keverhetünk hozzá. Közben egy csipet sóval habbá verjük a
fehérjét, majd az áztatott kiflihez keverjük.
Felhevített zsiradékon addig sütjük-pirítjuk, míg szép aranybarna lesz. Opcionálisan lehet beletenni áztatott mazsolát, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat.
Felhevített zsiradékon addig sütjük-pirítjuk, míg szép aranybarna lesz. Opcionálisan lehet beletenni áztatott mazsolát, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat.
Szentiváni
grízsmarni
Hozzávalók:
30 dkg
búzadara
5 dkg cukor
½ l
langyos tej
3 tojás
1 cs.
vaníliás cukor
4 dkg zsír
a sütéshez
A grízt,
cukrot, sót a langyos tejbe belekeverjük és állni hagyjuk, amíg
a gríz magába szívja a nedvességet (2-3 óra). Akkor belekeverjük
a három tojás sárgáját és a vaníliás cukrot, majd végül a
habbá vert fehérjéket. A masszát a felhevített zsírban lassú
tűzön kevergetve megpirítjuk.
Köszönet a receptért Dr. Mirk Máriának!
grízsmarni |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése